Plenkovića je posebno pogodilo pitanje o kupnji francuskih borbenih aviona: To je čemer i jad od teze

Plenkovića je posebno pogodilo pitanje o kupnji francuskih borbenih aviona: To je čemer i jad od teze

Zvonimir Troskot iz Mosta pitao je premijera Andreja Plenkovića oko borbenih aviona.

“Jeste li uvjetovani prihvatiti kupovinu francuskih aviona kako bi dobili financijsku pomoć iz Europske unije?”

Drugo pitanje je bilo zašto ne kaže 170 milijardi kuna, umjesto 22 milijarde eura pomoći iz EU-a kada toliko spominje novi suverenizam.

Premijer Plenković ga je pitao da li ga dobro razumije i rekao da je fasciniran debitantima. “Oduvijek sam smatrao da je Most kavanska demokracija, ali ovoliku neozbiljnost i čemer i jad od teze,  to stvarno nisam očekivao…

To je nebuloza, nikakve veze nema natječaj za višenamjenski borbeni avion i pregovori koje u ime Vlade vodim na Europskom vijeću o Višegodišnjem financijskom okviru.

Molim vas radi higijene u javnosti nemojte izlaziti s takvim tezama. Netočne su i diskreditiraju vas kao novog zastupnika.

Jeftine lažne trikove i aluzije na dogovore i dealove u mračnim kuloarima da bi onda kupili Rafal, to nitko ne može drugi izmisliti osim kreativaca iz Mosta. Čestitam vam na toj kreativnosti”, zaključio je Plenković.

Zastupnik Hrvoje Zekanović javio se za povredu Poslovnika jer smatra da premijer nije smio omalovažavati i vrijeđati zastupnika. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković mu je odgovorio da mu dopusti da on reagira ako smatra da je to potrebno.

Nakon toga Troskot je odgovorio premijeru da su po rekaciji vidjeli da su ga pogodili u žicu koja ga je pogodila. “Neinspirativno je imati predsjednika Vlade koji nije u stanju mladoj osobi odgovoriti na pitanje od interesa javnosti.” Ističe da Plenković ima problema s transparentnošću i spomenuo slučaj Helsinki i nedostavu dokumentacije Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina