Plenkovićev koalicijska partner Pupovac izdao priopćenje o Bljesku: Evo kako ga on doživljava

Plenkovićev koalicijska partner Pupovac izdao priopćenje o Bljesku: Evo kako ga on doživljava

Srpsko narodno vijeće, na čijem čelu je saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac, izdalo je priopćenje povodom 26. obljetnice akcije Bljesak u kojem su napisali da su u toj vojnoj operaciji ubijani civili, napadnute izbjegličke kolone te da je počinjen ratni zločin u selu Medari. 

“Prije 26 godina započela je Vojno-redarstvena operacija “Bljesak”, koju su Hrvatska vojska i specijalna policija provele na području zapadne Slavonije. Napad je počeo 1. svibnja 1995. oko 5:30 sati iz tri pravca na teritorij pod tadašnjom zaštitom mirovnih snaga Ujedinjenih naroda na kojem je živjelo 15.000 Srba, javlja RTL.

Tokom operacije ubijani su srpski civili, napadnute su izbjegličke kolone, a nakon operacije na području tadašnjeg un-ova Sektora Zapad ostat će 2000 do 3000 Srba, što znači da je područje napustilo gotovo cjelokupno srpsko stanovništvo”, stoji u priopćenju SNV-a. 

Ratni zločin u selu Medari

Navode da je nakon samog početka akcije Hrvatska vojska u selu Medari počinila ratni zločin nad civilima. 

“Prvoga dana operacije Bljesak, oko šest sati ujutro, samo pola sata nakon početka operacije, pripadnici Hrvatske vojske ušli su u selo Medari koje se nalazilo tik uz liniju razgraničenja. Ubrzo su počinili ratni zločin nad civilima koje su zatekli u njihovim kućama. Prema izvještaju HHO-a iz 2002. godine, od 24 civilne osobe srpske nacionalnosti koje su bile u selu ubijene su 22. Dvije djevojke su spašene jer ih je prepoznao i zaštitio jedan pripadnik Hrvatske vojske.

Među ubijenima 12 je žena, ubijeno je sedam članova obitelji Vuković, među njima sedmogodišnja i osmogodišnja djevojčica i 11-godišnji dječak. Najstarija žrtva bila je u 88. godini. Stanovnici Medara vjerovali su da će ih u slučaju vojne operacije Hrvatske vojske zaštititi mirovne snage un-a čija je baza bila u neposrednoj blizini sela”, stoji u priopćenju SNV-a. 

“Sredinom 2010. završena je ekshumacija posmrtnih ostataka 28 osoba iz zajedničke grobnice koja je bila na području mjesnog groblja Trnava. Na Zavodu za sudsku medicinu do proljeća 2012. godine identificirano je 14 stanovnika Medara ubijenih 1. svibnja 1995. godine, uključujući i sve članove obitelji Vuković”, pišu iz SNV-a te dodaju kako za taj zločin nitko nije kazneno odgovarao, a nije niti podignuta ni jedna optužnica.

Foto: Hina