Plenkovićev prijatelj pobijedio u Bavarskoj, ali rast AfD-a pokazuje da nešto muči Bavarce: Mizeran rezultat socijaldemokrata

Plenkovićev prijatelj pobijedio u Bavarskoj, ali rast AfD-a pokazuje da nešto muči Bavarce: Mizeran rezultat socijaldemokrata

Stranka desnog centra CSU dobila je 37% podrške u Bavarskoj pokazale su izlazne ankete. Kao što se i očekivalo, to mu daje više od 20 postotnih poena u odnosu na bilo koju drugu stranu.

Međutim, ako se taj broj pokaže točnim, to bi također bio najgori učinak CSU-a ikada na poslijeratnim izborima u Bavarskoj, nešto lošiji od rezultata 2018. godine.

Izlazne ankete pokazuju da su Zeleni možda pobijedili u tijesnoj utrci za drugu najveću stranku u Bavarskoj, s potporom od 16%, javlja Deutsche Welle.

AfD je dobio 15%, a Bavarski slobodni birači na 14%, što znači da promjena poretka još nije isključena.

Međutim, izlazne ankete su obično pouzdan pokazatelj konačnih rezultata.

Socijaldemokrati su dobili 8,5%, a Slobodni demokrati iskliznuli su – kao što se i predviđalo – iz državnog parlamenta Bavarske, osiguravši potporu od samo 3%, što znači da nisu prešli izborni prag od 5%.

Te brojke znače da bi trenutna koalicija CSU-Free Voters mogla nastaviti s radom, ako čelnici stranke Markus Söder i Hubert Aiwanger odluče da to žele.

Državni premijer Bavarske i kandidat CSU-a Markus Söder održao je pobjednički govor u Münchenu.

“Bavarska je glasala. Bavarska je glasala za stabilnost. I CSU je jasno pobijedio na ovim izborima, dame i gospodo”, rekao je Söder pristašama.

Söder je također odbacio savezništvo sa Zelenima i desničarskim AfD-om u izjavama javnom servisu ARD.

“Pozicije koje imaju Zeleni ne uklapaju se u naše pozicije u Bavarskoj. I ponovit ću ono što sam rekao prije glasovanja, neće biti saveza CSU-a i Zelenih u Bavarskoj”, rekao je.

Čini se da će i na izborima u saveznoj državi u Hessenu demokršćani osvojiti nešto više od 35% glasova i izaći će kao najveća stranka s velikom razlikom.

I socijaldemokrati i desničarski populistički AfD dobili su po 16% — što ukazuje na tijesnu utrku za drugu najveću stranku.

Zeleni su dobili nešto više od 15 posto.

Slobodni demokrati (FDP) su točno na pragu koji jamči zastupljenost u državnom parlamentu, s 5 posto glasova.

Na slici: Andrej Plenković i Markus Söder