Pljačkaši Ine ostaju u pritvoru: Husić i Šurjak imaju tvrtku i u jednoj susjednoj zemlji. Zašto im račun nije blokiran?

Pljačkaši Ine ostaju u pritvoru: Husić i Šurjak imaju tvrtku i u jednoj susjednoj zemlji. Zašto im račun nije blokiran?

Vlada je zatražila smjenu aktualnih i predložila nove članove Uprave Ine. U utorak je Dnevnik Nove TV doznao i ime trećeg hrvatskog člana. Akterima afere produljen je pritvor.

Nakon dolaska na sud Damir Škugor, Goran Husić i Josip Šurjak u istražnom su zatvoru u Remetincu. Tamo su već mjesec dana, a sad im je sud odredio dodatnih 15 dana. Za Škugora to znači dok ne ispitaju još pet svjedoka. Ina ga ja razriješila sa svih funkcija.

“On trenutno ne obnaša apsolutno nikakvu funkciju vezano za Inu” kazala je Škugorova odvjetnica Sandra Hančić te dodala da je to Ina sama odlučila.

“Škugor je podnio zahtjev, ali u nekim dijelovima ga je Ina pretekla”, pojasnila je Hančić za Dnevnik Nove TV.

Svjedoke trebaju ispitati i u slučaju poduzetnika Husića, no sa Šurjakom ostaje u Remetincu dok se ne blokira novac na računu njihove tvrtke u Mađarskoj.

“Mi smo prije mjesec dana zatražili da se ta sredstva blokiraju, onemogući raspolaganje. Međutim, nije bilo reakcije i nadamo se da je USKOK poduzeo efikasnije mjere da se to što brže napravi”, ističe Husićev odvjetnik Rajko Čogurić.

Drugi računi su blokirani u aferi s pranjem novca, malverzacijama s prirodnim plinom i sumnja se, Ina je oštećena za milijardu kuna. USKOK prikuplja dokaze.

“Mogu unaprijed reći da očekujemo provođenje vještačenja, da ćemo u nekom trenutnku vjerojatno nalagati knjigovodstveno-financijsko vjestačenje”, rekla je Danijela Raspović Tomac, zamjenica ravnateljice USKOK-a.

Pitanje je hoće li širiti istragu? “O tom potom, doviđenja”, kratko je kazala Raspović Tomac. “Ina će o dodatnim rezultatima interne istrage obavijestiti nadležna državna tijela, s kojima surađujemo, a zbog čega nismo u mogućnosti iznositi detalje”, kazali su iz kompanije.

Dok se čeka da Nadzorni odbor na sutrašnjoj sjednici razriješi hrvatske članove Uprave, Vlada im predlaže za novog člana ekonomista Marina Zovka, aktualnog člana uprave Plinacro.

Foto: Hina