Pljuska premijeru Plenkoviću: Sada dolazi u pitanje sve što je zastupao i stvarao od kad je preuzeo HDZ

Pljuska premijeru Plenkoviću: Sada dolazi u pitanje sve što je zastupao i stvarao od kad je preuzeo HDZ

Konačni rezultat izbora za Europski parlament donio je novi odnos snaga na hrvatskoj političkoj sceni. Velike stranke, HDZ i SDP, osvojile su po 4 mandata, a po jedan je pripao suverenistima Ruže Tomašić, nezavisnom kandidatu Mislavu Kolakušiću te Živom zidu i Amsterdamskoj koaliciji.

Tih samo 4 mandata velika je pljuska čelnku HDZ-a i hrvatske Vlade Andreju Plenkoviću. Iako je ta stranka i ovaj put dobila relativno najviše glasova, u odnosu na zadnje izbore 2014. ovaj se rezultat može smatrati velikim neuspjehom.
HDZ je tada zajedno sa svojom koalicijom u kojoj su bili Ruža Tomašić i Marijana Petir dobio 6 mandata od 11 koliko ih se tada biralo. Sada je pak dobio 4 od 12 zbog čega je je u središnjici te stranke nakon objave konačnih rezultata vladala turobna atmosfera, ravna potopu.

Pogotovo kada se taj rezultat gleda u odnosu na relevantne ankete uoči ovih izbora koje su toj stranci davali sigurnih 5, a neke su govorile i o osvajanju mogućih 6 mandata. Potpuno suprotno raspoloženje je bilo u taboru SDP-a.
Spomenute predizborne ankete su stalno govorile o padu potpore toj stranci zbog čega se svako malo tražila i ostavka njihova lidera Davora Bernardića. Na kraju, SDP je osvojio dvostruko više mandata od zadnjih izbora. Na onima 2014. u koaliciji sa strankama ljevice, dobili su 2 mandata, a po jedan je pripao HNS-u i IDS-u.

Sada su pak samostalno osvojili 4 mandata, što nisu ni na jednim izborima. Prave zvijezde su ipak suverenisti koje je predvodila Ruža Tomašić te nezavisni Mislav Kolakušić. Suverenistima se također u anketama nije davalo šanse, uglavnom su u svim anketama bili ispod praga, a ni Kolakušić također, po njima, nije trebao osvojiti mandat.
No, izbori su opet pokazali zašto su ankete ipak samo to, dok se pravi rezultat znaju tek nakon prebrojavanja svih listića. Živi zid i Amsterdamska dobili su po jedan mandat kako se i predviđalo, ali s manje glasova nego što se to najavljivalo.

Najzabrinutiji političar u Hrvatskoj nakon ovih izbora svakako treba biti Andrej Plenković. Sve ono što je zastupao i stvarao kroz proteklo razdoblje otkako je preuzeo HDZ pa i Vladu, sada polako dolazi u pitanje. Sam je krojio listu, određivao prioritete kampanje i zato je sada najveća odgovornost za ovaj neuspjeh upravo na njemu.
Po nekim računicama, HDZ je dobio manje glasova nego što ima članova što upućuje da u toj stranci postoje veliki problemi. U predstojećim tjednima će se zasigurno o tome puno raspravljati, javit će se i unutarstranačka oporba, a pitanje je i kako će se stvari u toj stranci dalje razvijati.

The greatest online store in the world with vitamins, dietary supplements and health items, iHerb.com has no less than 20 years of experience and provides its items worldwide https://herbcoupon.net/. Utilizing an iHerb.com discount rate code brings a great cost and rewards points if you advise to other friends to buy natural supplements on this site. List of deals, promotions and iHerb.com coupons brings discount approximately 50% on hundreds of products weekly.

Dok se pobjeđuje, nitko ne dovodi u pitanje autoritet čelništva stranke, sada kada počinju dolaziti loši izborni rezultati, zasigurno će se i oni koji imaju drukčije poglede, oglasiti i predlagati nova rješenja. Pa i ona kadrovska. Plenkoviću je dodatni uteg i činjenica da su svi njegovi koalicijski partneri iz Vlade na ovim izborima doživjeli potop.

Vrdoljakov HNS, Pupovčev SDSS te Bandićeva stranka, koji inače drže većinu Plenkoviću u Saboru, dobili su mizerne postotke potpore od birača. Ovakvi rezultati vladajuće koalicije neće ugroziti većinu koju imaju u parlamentu, ali dosta govore o njihovom prolaznom vremenu uoči novih parlamentarnih izbora u jesen sljedeće godine. Razloga za brigu ima i Most. Padaju sa svakim novim izborima, pa iako su im ankete davale sigurni mandat, na kraju su ostali bez ičega. Nešto će morati mijenjati, ako na hrvatskoj političkoj sceni žele nešto veću ulogu od ove sadašnje. Marijana Petir i Nezavisni za Hrvatsku Brune Esih bili su blizu praga, ali ga nisu uspjeli prijeći.

Ukupno gledano, rezultati izbora u Hrvatskoj govore da se i kod nas događaju trendovi kao i u ostatku Europe. Jačaju desne opcije, ali ne u tolikoj mjeri kao u nekim drugim zemljama. Što se HDZ-a tiče, najavili su velike analize po županijskim i nižim razinama zašto im se ovo dogodilo. Korektnije bi bilo da najprije dobro proanaliziraju u samoj središnjici, zašto je do toga došlo.
Samovoljno krojenje lista iz kojih se ni uz najbolju volju nije mogao izbaciti osjećaj da se radi i o nepotizmu te samovolji vodstva stranke, koje nameće svoje odluke nižim razinama bez obzira što o njima one misle, očito je došlo na naplatu.

Kad je pak riječ o Plenkoviću, moguće je da iz ovog izvuče neke pouke i vrati se snažniji na nekim novim izborima. No, ima i onih koji tvrde da je ovo tek početak trenda koji upućuje na njegovu silaznu putanju.

 

Foto: Damir Senčar/Hina