Počela je medijska priprema za cijepljenje djece: Evo kako to izgleda u izvedbi RTL-a

Počela je medijska priprema za cijepljenje djece: Evo kako to izgleda u izvedbi RTL-a

Na vratima su covid potvrde za dio zaposlenih, a jedna od strategija koju zagovara dio stručnjaka je i stvaranje „imuniteta krda“ cijepljenjem djece od 12 do 18 godina. Nižu se istraživanja koja tome idu u prilog, a posljednje je objavio Pfizer u kojem se kaže da je njihovo cjepivo sigurno i za djecu od 5 do 11 godina.

Da ili ne

Mnogi roditelji, zatečeni ovim podatkom, pitaju se hoće li – malo po malo – postati obveza cijepiti i djecu? Cijepiti djecu – da ili ne? Za profesora Banfića dileme nema. Njegov 15-godišnji sin primio je obje doze. javlja RTL.

„I onda je on mene pitao što ja mislim o tome, bi li bilo posljedica ja sam rekao – ja sam se cijepio, svi smo se cijepili, razumno bi bilo da se i ti cijepiš i onda je on rekao nema problema, otišli smo i cijepili se“, komentirao je Hrvoje Banfić, profesor fiziologije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Nuspojava, kaže – nije bilo. Cijepljenje djece, osobito srednjoškolaca, smatra izrazito važnim. 

„Bude se negdje u kafiću, onda se vrlo lako može dobiti zaraza i onda imate zaraženo dijete, koje možda neće imati teške simptome, ali vam je velika šansa da vam netko od starijih članova kućanstva koji se nije cijepio dobije bolest i onda situacija može biti vrlo ozbiljna“, rekao je Banfić.

A upravo je cijepljenje djece u dobi od 12 do 18 godina, kažu stručnjaci, ključno za izlazak iz pandemije i stvaranja imuniteta krda. 

„To nije samo korisno za osobe iz njihove okoline, što je definitivno slučaj nego i za djecu samu, zbog toga što delta varijanta može izazvati i bolest koja je ozbiljna kod takvih mlađih ljudi“, rekao je Luka Čičin-Šain, imunolog iz Centra za infektološka istraživanja Helmholtz u Braunschweigu.

Do jučer je u Hrvatskoj cijepljeno 10 839 maloljetnika. O cijepljenju djece, roditelji podijeljeni.

„Ja svoje dijete ne želim cijepiti i protiv cijepljenja sam. – Nikako? Nikako! – Jeste se vi cijepili? Nisam niti ne želim“, komentirala je Nikolina Zugčić iz Zagreba.

„Svako cijepljenje ili liječenje ima kontra indikaciju, pretpostavljam, ne da pretpostavljam da ima i ovo, ali u situaciji poput ove vjerujem da kontra indikacija nije razlog za necijepljenje ili za ne tretman“, rekla je Gabrijela Martić iz Zagreba. 

U međuvremenu, Pfizer istražuje i kako na cjepivo reagiraju djeca od 5 do 12 godina. 

„To cijepio nije odobreno, postoje nastojanja da se ta cjepiva testiraju i onda kad budemo imali dodatnih informacija da je cjepivo dosita sigurno i da ono doista djeluje i štiti od infekcije onda ćemo moći takvo jedno cjepivo isto primjenjivati, što bi sigurno bilo korisno kad se virus ovako brzo širi”, rekao je Čičin-Šain.

„Svaki roditelj mora sam odlučiti za svoje dijete. Potpuno je razumljivo da se bojimo, svi se bojimo pogotovo kad su u pitanju naša djeca. Moramo vjerovati struci i moramo vjerovati medicinskoj znanosti. Moramo vjerovati regulatornim agencijama i moramo vjerovati da ako nama struka kaže da nas cjepivo jedino može zaštititi moramo tako raditi“, kazala je Mirjana Kujundžić Tiljak, ravnateljica Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar. 

RTL je objavio i intervju s pedjatrom Milivojem Jovančevićem.

“Cijepljenje djece je definitivno perspektiva. Zasad imamo dobno ograničenje od 12 godina. Za sve dodatne informacije vrlo je uputno otići na web stranice HZJZ-a, potrudili su se detaljno i jasno dati sve temeljne informacije”, rekao je.

Dodao je da je to važno iz više razloga.

“Jedno je smanjenje broja oboljelih, smanjenje mogućnost prijenosa i postizanje kolektivnog imuniteta. No ne smijemo smetnuti s uma i rezultate nedavnih istraživanja kako samoizolacija djeluje na psihosocijalno i edukacijsko zdravlje djece”, rekao je.

Kaže da ne treba zaboraviti i to da cijepljena djeca, ako dođu u kontakt s oboljelim, ne moraju u izolaciju. Jovančević ističe da je to još jedna korisna dimenzija cijepljenja djece.

“Mislim da su mRNA cjepiva budućnost”

Rekao je da vjeruje da je cijepljenje mlađih od 12 godina pitanje vremena te da se za to samo čekaju odobrenja jer su klinička istraživanja gotova.

“Mislim da su mRNA cjepiva budućnost i za očekivati je da će u kratkom vremenu proširiti indikacija ne samo na djecu do pet godina nego i na mlađe”, dodao je.

Govorio je i o djeci koja su preboljela koronu. Kaže kako bi bilo dobro za njih da se docijepe, ali da je pitanje u kojem roku. Priča kako kod odraslih zaštita cjepiva opada u razdoblju od šest do deset mjeseci, ali naglašava da se čini kako djeca bolje reagiraju.

“Post-covid simptomi kod djece su neobični”

Osim toga, Jovančević je rekao i kako su post-covid simptomi kod djece neobični te ispričao za slučaj djeteta koje nije znalo da je imalo koronavirus, ali je kasnije razvilo poremećaj imuniteta praćen komplikacijama sa srcem i bubrezima.

“Te komplikacije, koje se javljaju usred promijenjenog imuno odgovora, nešto su o čemu ćemo morati još puno učiti. Klasične kliničke slike su kod djece još uvijek blage”, rekao je Jovančević za RTL.

Na slici: pedjatar Milivoj Jovančević

Foto: Hina

Facebook Comments