Počele su se ostvarivati apokaliptične prognoze njemačkog meteorologa: Vodostaj kupe porastao za četiri metra

Počele su se ostvarivati apokaliptične prognoze njemačkog meteorologa: Vodostaj kupe porastao za četiri metra

Zbog izlijevanja Kupe – proglašeno je izvanredno stanje. U Brodu na Kupi – u Gorskom kotaru – u samo nekoliko sati vodostaj rijeke porastao je za čak četiri metra. Neka su sela odsječena, a prometnice u tom dijelu – zatvorene. Smirivanje vremena – najavljeno je – tek za sutra.

U Brodu na Kupi apokaliptični prizori.  

– Nisam vidio, ispočetka nije bilo ništa, a tamo nema ni znaka ni ništa, tako da kad sam već ušao, auto mi se ugasio i čudi me da se ugasio, govori jedan od vlasnika automobila. 

A gospodinu Stanku poplavili su dvorište i pomoćni objekti. Nada se da kuća neće stradati, javlja HRT.

– Znači od dva sata se dignula 40cm, ističe Stanko Raukar iz Broda na Kupi. 

Zbog izlijevanja pritoka Kupe i odrona zemlje prekinut je promet od Broda na Kupi do mjesta Hrvatsko. Ugrožena je cijela općina Brod na Kupi, ali i susjedna naselja.

– Sad se javljaju podzemne vode, i te podzemne vode se pojavljuju i daleko dublje odnosno dalje i kuće koje nisu kao ugrožene postaju ugrožene ili će poplaviti kompletno podrumske prostorije, kaže predsjednik Mjesnog odbora Broda na Kupi Davorin Klobučar

Vodostaj Kupe u roku od 6 sati porastao je čak četiri metra. Voda je ušla i u muzej Kaštel Zrinskih, ugroženi su vrijedni eksponati.

– Prije jedno dva, tri sata je još djelovalo obećavajuće, ali sad odjednom se počela voda dizati. S vatrogascima i djelatnicima muzeja smo stavili ovdje vreće.

Sve su službe na terenu. Djelatnicima Crvenog križa mogu se obratiti oni kojima je to potrebno. 

– U slučaju potrebe za isušivačima, znači isušivanje podrumskih prostorija, kuća, stanova i recimo ovdje je najveći broj možda i stradao ogrijev i da vidimo kako im u tom obliku možemo pomoći. U nabavi prehrambenih namirnica, lijekova, za sada nemaju nikakvih potreba, ističe ravnateljica Crvenog križa Delnice Snježana Krizmanić

– Uvijek treba sačekati, javiti vrstu intervencije, ne ići samostalno , posebno za vrijeme kiše jer su krovovi skliski, događaju se nesreće i zaista treba slušati upute svih nadležnih službi koje su na terenu, kaže glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković

Podsjetimo, njemački Focus prenio je alarmantnu prognozu Jana Schenka za Hrvatsku za narednih nekoliko dana. Schenk, inače voditelj The Weather Channel Germany kazao je u svom videoobraćanju.

“Prava katastrofalna poplava ne prijeti neposredno Njemačkoj, ali prijeti Hrvatskoj. Tu će do nedjelje pasti do 400 litara kiše po metru četvornom. To je dvostruko od onoga što je dovelo do poplava u Njemačkoj 2021.”

“Moguće da neće biti tako gadno kao kod nas, ali unatoč tome to je izvanredna situacija s kojom moramo računati sa snažnim kišama, poplavama, odronima, također i s lavinama blata, konačno i s tornadima i snažnim vjetrom”, opisao je Schenk što očekuje da predstoji Hrvatskoj uz popratne detaljne meteorološke prognostičke grafike za Hrvatsku, javlja Direktno.

Rekao je da su tako snažne kiše definitivno neuobičajene čak i za područje Mediterana. Objasnio je i zašto su prognoze ovakve:

“Površina mora je vrlo, vrlo topla”, kazao je, navevši da je riječ o temperaturi od 26°C, “što znači da se tu akumulirala ogromna količina energije, što je u principu već razina uragana. Potencijalna vlažnost pokazuje vrijednosti tipične za pojavu tornada. Sve to premješta se u smjeru Hrvatske”.

Objasnio je dalje da se putanjom koju je opisao iz sjeverne Afrike prema Hrvatskoj kreće velika zračna masa vrućeg zraka, dok se sa sjevera kreće hladna zračna masa za koju smatra da će također skrenuti prema našoj zemlji: “Imamo, dakle, više faktora koji se ovdje na nesreću susreću.”

“Ako netko poznaje koga tko se tamo nalazi na odmoru, na kampiranju, možda bi trebao nazvati ga i upozoriti na jednu vrlo opasnu situaciju, po život opasnu”, upozorio je.

U popratnom tekstu članka na portalu ovog tjednika navodi se da su mogući prekidi opskrbom električnom energijom, poplavljene ulice, rast razine mora, sve to uz popratne meteorološke karte koje kao rizičan ističu prostor Istre, Kvarnera, sjeverne i srednje Dalmacije sve do Splita, te dalje od doline Neretve preko južne Dalmacije.

Kao prostor najgorih padalina označena je Rijeka i područje oko nje. Tamnocrveno označen je i skoro pola Slovenije, njen južni dio, a prostor koji je također ističe proteže se dalje i preko Gorskog kotara, istočnih dijelova Like, Karlovca, Korduna i Banije, skoro do Zagreba.

Što se tiče masa vrućeg i hladnog zraka (za ovu potonju Schenk upozorava da je jučer predvečer, otprilike u vrijeme kad je žestoko nevrijeme poharalo Čazmu, doseglo Alpe) meteorolog predviđa da će se sudariti “što bi nevrijeme moglo produljiti do nedjelje ili čak sve do ponedjeljka”.

Na slici: Poplava u Brodu na Kupi

Foto: Screenshot/HRT