Poduzetni ministar Tolušić: Digao sedam kredita, sagradio kuću, promijenio pet stanova…

Poduzetni ministar Tolušić: Digao sedam kredita, sagradio kuću, promijenio pet stanova…

Nakon afere s neprijavljivanjem točne kvadrature kuće u imovinskoj kartici, isplivala je nova nejasnoća. Tolušićeva supruga bila je vlasnica atraktivnog građevinskog zemljišta, 300 metara od mora, u Privlaci kod Zadra. Potom je to zemljište nestalo iz kartice iako se novi vlasnik uknjižio tek prije dva mjeseca.

U tih 10 godina obnašanja različitih lokalnih i državnih dužnosti, kroz imovinsku karticu Tomislava Tolušića prošla su tri osobna automobila, pet različitih stanova: jedan u Osijeku, dva u Virovitici i dva u Zagrebu, čak sedam kredita, jedna livada na moru kod Zadra te na koncu kuća i poveća “roštiljarnica” u Virovitici koja je pokrenula lavinu interesa javnosti o imovini aktualnog ministra, doznaje Dnevnik.hr.

Zanimljiva je livada u Privlaci kod Zadra, u vlasništvu Tolušićeve supruge. Prvi se put u imovinskoj kartici pojavljuje u srpnju 2017., kada se promijenio i ministrov bračni status.

Livadu veličine 446 kvadratnih metara, na 300 metara od mora u građevinskoj zoni procijenio je u kartici na 115 tisuća kuna. U povijesnom prikazu iz baze zemljišnih podataka za česticu 4032/8, livadu u katastarskoj općini Privlaka, jasno stoji kako je vlasnica bila Ana Held, Tolušićeva supruga.

Ugovor o kupoprodaji nekretnine ovjeren je kod zagrebačkog javnog bilježnika 11. ožujka 2019. Dakle, gotovo šest mjeseci nakon što je parcela uklonjena iz imovinske kartice. Zašto je vlasništvo uknjiženo mjesecima kasnije, Dnevnik.hr upitao je ministra Tolušića. Kratko je rekao da je iz imovinske kartice sve ispisano kada je trebalo.

Ministar se naknadno pisano očitovao na niz pitanja vezanih uz parcelu. Za početak, tvrdi kako je prodana u svibnju 2018. godine. Ipak, u njegovoj imovinskoj kartici iz srpnja te iste godine, nekretnina je i dalje upisana. Iz kartice ju je uklonio tek nekoliko mjeseci kasnije.

Ono daleko najzanimljivije je procjena približne tržišne vrijednosti navedene parcele. U dva navrata u imovinskim karticama iznos koji Tolušić upisuje je 115 tisuća kuna. Na naše pitanje za koliko je parcela prodana, ministar odgovara da je riječ o 60 tisuća eura.

Otprilike 450 tisuća kuna, dakle, gotovo četiri puta više od procjene. Ministar odgovara kako je procjenu vršio prema tadašnjoj cijeni sličnih parcela na tom području. Njegovom logikom, tržišne cijene su u manje od 12 mjeseci skočile 400 posto.

Foto: Edvard Šušak/Hina