Nije uspio s Bandićem, sada pokušava s Plenkovićem: Rektor Boras želi uručiti počasno zvanje premijerovom ocu

Nije uspio s Bandićem, sada pokušava s Plenkovićem: Rektor Boras želi uručiti počasno zvanje premijerovom ocu

Na današnjoj sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu raspravljat ce se o prijedlogu rektora Damira Borasa za imenovanje Povjerenstva za izbor prof. dr. sc. Marija Plenkovića u počasno zvanje professor emeritus. Mario Plenković je umirovljeni profesor komunikologije, no za javnost zanimljiviji podatak je da je on otac premijera Andreja Plenkovića.

Predavao je komunikologiju na Fakultetu političkih znanosti te Grafičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Osnivač je udruge Hrvatsko komunikološko društvo. Umirovljen je 30. rujna 2013. Živi u Sloveniji gdje i nakon umirovljenja predaje komunikologiju na mariborskom Fakultetu za elektrotehniku, računarstvo i informatiku.

Rektor Boras prijedlog Marija Plenkovića za počasno zvanje obrazlaže na dvije i pol stranice prijedloga. Ističe kako je obnašao brojne sveučilišne programske, rukovodeće, znanstvene, nastavne i uredničke funkcije na Sveučilištu u Zagrebu, kao i na drugim domaćim i inozemnim sveučilištima, piše Srednja.hr.

Sveučilište u Zagrebu, do mandata rektora Borasa, godišnje u prosjeku imenovalo 15 emeritusa. Za vrijeme mandata rektora Borasa taj broj raste, pa je primjerice između 2014. do 2016. dodijeljeno čak 36 počasnih zvanja professor emeritus. Tijekom 2015. došlo je i do dopune Pravilnika o dodjeli počasnog zvanja, po kojem Sveučilište može dvaput godišnje pokretati prijedlog dodjele počasne titule professor emeritus, kao i dodatak da rektor može, na svoj prijedlog, dodijeliti počasno zvanje nekome od umirovljenih profesora i to van kvota.

foto: Lana Slivar Dominić