Policija uhitila mladog Slavonca koji je prijetio ministru Berošu: Prijeti mu pet godina zatvora

Policija uhitila mladog Slavonca koji je prijetio ministru Berošu: Prijeti mu pet godina zatvora

26-godišnji muškarac iz Slavonije uhićen je zbog prijetnji minitru Viliju Berošu. Sve se odvijalo ovog mjeseca i to u nekoliko navrata kada je ministru prijetio putem interneta.

Tri puta ovog mjeseca, i to baš njemu osobno, 26-godišnji muškarac Viliju Berošu pisao je uznemirujuće poruke putem messengera, piše RTL.

“Tijekom jučerašnjeg dana policajci osječko baranjske obavili su krim istraživanje nad počiniteljem nakon čega je predan pritvorskom nadzorniku zbog počinjenog kaznenog djela iz članka 139 stavak 3 Kaznenog zakona “, rekao je Zoran Kon, glasnogovornik PU osječko-baranjske.

Kazna za to djelo je od šest mjeseci do pet godina zatvora.

U službenom priopćenju policija je istaknula:

“U srijedu, 28. listopada, policijski službenici Policijske uprave osječko-baranjske uhitili su 26-godišnjeg hrvatskog državljanina s područja Osječko-baranjske županije zbog sumnje da je putem Internet aplikacije za razmjenu poruka u nekoliko navrata tijekom listopada ove godine prijetio državnom dužnosniku u vezi obavljanja njegovog posla na toj dužnosti.

Zbog sumnje da je počinio kazneno djelo Prijetnja, opisano u članku 139. stavku 3. Kaznenog zakona, 26-godišnjak je nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja predan pritvorskom nadzorniku, a policija će protiv njega podnijeti kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu.”

Po podacima MUP-a raste javno poticanje na nasilje i mržnju. Samo u prvih devet mjeseci ove godine zabilježena su 23 takva slučaja. Od toga, 15 je bilo na internetu.

Za usporedbu, u cijeloj prošloj godini bilo je 14 slučajeva, od čega se 11 odnosilo na internet.

Govor mržnje – koje je jedino kazneno djelo koje je propisano Ustavom – trebalo bi, smatraju odvjetnici imati vrlo visoku sudsku zaštitu, ali praksa je, iznimno siromašna.

“Državno odvjetništvo dosta teško podiže optužnice u takvim predmetima, sudovi onda dosta teško izriču osude jer je teško dokazati izravnu namjeru. Ma mislim zakaže zato što je samo kazneno djelo propisao na taj način”, izjavila je odvjetnica Zrinka Bojanić za RTL.

Kod govora mržnje – poručuje – najveći je problem preširok prostor interneta, društvenih mreža, komentara ispod članaka jer sve je nemoguće pratiti.

“Ono što je bitno da mi shvatimo da kao društvo moramo raditi na prevenciji i jednom kad ostvarimo širi konsenzus da nam je to bitno, onda će se to počet primjenjivat od vrtića, škole, kroz građanski odgoj, kroz odnos roditelja i djece”, rekla je Bojanić.

Jer kad sve dođe na sudove – to znači da je kasno, a onda se tome teško može stati na kraj.

Foto. Lana Slivar Dominić/Hina