Policija upala u obiteljsku kuću vinara kojeg je “izmislio” HDZ: OLAF ga sumnjiči za muljanje s europskim fondovima

Policija upala u obiteljsku kuću vinara kojeg je “izmislio” HDZ: OLAF ga sumnjiči  za muljanje s europskim fondovima

Požeški 034 portal objavio je informaciju da je u utorak, u ranim jutarnjim satima, na području Požege izvršen pretres obiteljske kuće direktora i vlasnika Presoflex gradnje d.o.o. Ine Galića, te prostorije kojima se navedena tvrtka služi. Navedeni portal neslužbeno doznaje kako je obavljen pretres na više lokacija u Zagrebu i to u prostorjima kojima se služi poduzetnik i vlasnik Vinarije Galić, Josip Galić, inače otac Ine Galića. Na meti istražitelja našao se još i direktor Vinarije Galić Andrej Markulin, a čiju su obiteljsku kuću koja se nalazi u Požegi također pretresli u jutarnjim satima. Isti portal tvrdi da je nalog za pretrese izdao je Županijski sud u Slavonskom Brodu, javlja Jutarnji list.

Josip Galić kutjevački je poduzetnik blizak HDZ-u te jedan od glavnih protagonista koji su se našli pod lupom Europskog ureda za borbu protiv prijevara (OLAF) i Ureda europskog javnog tužitelja. Podsjećamo, bio je to jedan od većih slučajeva OLAF-a koji je rezultirao preporukom da se poništi dodjela sredstava koja se odnosila na natječaj iz tzv. vinske omotnice. Ta su mu sredstva ranije dodijeljena putem Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi za podizanje nove zgrade vinarije u Kutjevu vrijedne sedam milijuna eura.

OLAF-ova istraga utvrdila je da je pri izgradnji vinarije došlo do malverzacija i zloupotrebe u odabiru izvođača, odnosno podizvođača radova, jer je jedan od podizvođača građevinskih radova na vinskom podrumu bila spomenuta tvrtka Presoflex u vlasništvu Ine Galića, sina Josipa Galića.

Ovo je ujedno bio i prvi značajniji slučaj utvrđenih malverzacija sa sredstvima iz fondova EU u Hrvatskoj. Nakon toga je konkretnom istragom Europskog tužiteljstva (EPPO) obuhvaćen još jedan slučaj vezan uz vinsku omotnicu, i to protiv bivšeg HDZ-ovog ministra Tomislava Tolušića.

Na slici: Josip Galić

Foto: Screenshot/ You Tube