Poljoprivredno zemljište u Hrvatskoj daleko najjeftinije u Europskoj uniji: Hoće li nas sada stranci pokupovati?

Poljoprivredno zemljište u Hrvatskoj daleko najjeftinije u Europskoj uniji: Hoće li nas sada stranci pokupovati?

Poljoprivredno zemljište u Hrvatskoj blago je poskupjelo u 2021. godini, ali je još uvijek bilo najjeftinije u EU, pokazali su podaci Eurostata.Najviše su hektar poljoprivrednog zemljišta u 2021. plaćali kupci u Luksemburgu, čak 47.290 eura, izvijestio je Eurostat.

To je gotovo 13 puta više nego u Hrvatskoj, gdje je hektar prošle godine stajao u prosjeku 3.661 euro i bio je najjeftiniji u EU. Cijena mu je ipak porasla za 6,4 posto u odnosu na 2020.Razlika je vjerojatno još i veća kada se Hrvatska usporedi s Nizozemskom, najskupljom zemljom u EU, gdje je hektar poljoprivrednog zemljišta dostupnim podacima za 2020. godinu stajao 71.225 eura, napominje europski statistički ured.

U svim nizozemskim regijama cijene obradivog poljoprivrednog zemljišta više su od prosjeka u svim ostalim zemljama EU-a, naglašava Eurostat, javlja HRT. Najbliže je Hrvatskoj po cijeni poljoprivrednog zemljišta u 2021. bila Slovačka gdje je hektar u prosjeku stajao 3.977 eura.

Statističari nisu raspolagali podacima za Belgiju, Njemačku, Cipar, Maltu, Austriju i Portugal. Od sredine desetljeća najviše je poskupio hektar obradive zemlje u Rumunjskoj, gdje mu je cijena gotovo učetverostručena, na 7.601 euro.

Slijedi Češka s više nego dvostruko većom cijenom u 2021. nego u 2015., od 10.592 eura, a snažno je porasla i cijena poljoprivrednog zemljišta u Estoniji i Luksemburgu, nešto više od 70 posto.U Hrvatskoj hektar poljoprivrednog zemljišta poskupio je od 2015. do 2021. za 34,3 posto, pokazuju Eurostatovi podaci.

Cijene su porasle i u većini drugih država članica, iako slabije, a blagi pad zabilježile su samo u Danskoj, i to za nekih tri posto.

Foto: Hina