PONOSNI ŠKOT MEĐU VATRENIMA: On ne škrtari na analizama. Dalić dobije sve na dlanu

PONOSNI ŠKOT MEĐU VATRENIMA: On ne škrtari na analizama. Dalić dobije sve na dlanu

 Važnu ulogu u sutrašnjoj utakmici protiv Argentine imat će i jedan Škot. On je Marc Rochon, analitičar hrvatske reprezentacije.

– Ja sam prvi stranac koji je ikad zaposlen u reprezentaciji što je prilično cool, a ovdje sam već 5 godina. Nevjerojatno sam ponosan na ono što smo postigli u Rusiji i koliko znam, prva sam osoba iz Škotske koja je stigla do finala Svjetskog prvenstva.

Kaže da uživa raditi s hrvatskim reprezentativcima, a pokušao je naučiti i neke hrvatske riječi. Priznaje da nije baš sjajan u govoru, ali zato razumije jako dobro.

Njegova uloga u reprezentaciji je jako bitna i obuhvaća analizu protivnika, treninga, analizu nakon utakmice i sve vezano uz kretanje igrača, javlja HRT.

– Ono što promatram su uzorci vezani uz praćenje podataka iz različitih kutova, moguće opcije dodavanja, utrčavanja iz zadnje linije, kretanje bez lopte. Gledamo koliko često te stvari radi protivnik. Tada možemo stvoriti bolju koheziju s našom reprezentacijom.

Bitno mu je da ne pretjeruje s informacijama. Cilj je igračima dati što više ideja u što manje riječi i rečenica.

– Očito je, sredina terena s ovom trojicom igrača je iznadprosječno dobra. Njihova rotacija na terenu za vrijeme igre je velika snaga naše reprezentacije i svatko tko nas gleda svjestan je – to je Hrvatska, zaključio je Rochon.