Ponovno se javio doktor Trampuž iz Njemačke: Najavljuje i četvrtu dozu cjepiva

Ponovno se javio doktor Trampuž iz Njemačke: Najavljuje i četvrtu dozu cjepiva

“Sljedećeg ljeta očekujemo da će u Njemačkoj biti kraj pandemije koronavirusa. Naime, u Njemačkoj vlada ogroman interes stanovništva za cijepljenjem, a budući da je do sada procijepljeno 70 posto stanovništva, očekujemo da ćemo do ljeta dostići tako željeni postotak od 90 posto cijepljenih”, rekao je prof. dr. sc. Andrej Trampuž, specijalist infektologije i interne medicine iz berlinske klinike “Charite” za Slobodnu Dalmaciju.

Dnevno se cijepi milijun ljudi, a interes je toliko velik da fali osoblja koje bi provodilo cijepljenje. “Devedeset posto procijepljenosti biti će kraj pandemiji i tada će COVID biti oboljenje kao i gripa”, kaže Trampuž.

Preporuke da se ne putuje za vrijeme blagdana

Da bi što prije došli na kraj pandemije, njemačke su vlasti izdale i preporuku stanovništvu.

“Preporučeno je stanovništvu da ne putuju za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana i da svoja putovanja ostave za iduće ljeto. Isto tako im je preporučeno da se ne okupljaju na velikim događajima i da poštivaju epidemiološke mjere”, objašnjava Trampuž.

Kaže kako i u Njemačkoj postoje antivakseri koji pripadaju desno ekstremnim strankama i koji su jako glasni u svojim protestima, te kako se radi o 5% stanovništva.

Stav nove njemačke vlade je takav da treba što prije obuzdati pandemiju.

“Zbog toga se svi u Njemačkoj slažu da cijepljenje mora biti obavezno, što će se vrlo brzo dogoditi. Naime, da bi se ekonomija oporavila, što u Njemačkoj svi žele, pandemija se mora staviti pod kontrolu, a da bi se ona stavila pod kontrolu, ljudi moraju biti procijepljeni”, rekao je.

Pojavio se soj omikron i neki smatraju da je on kraj pandemije, a neki kao dr. Trampuž, smatraju da je on korak unatrag.

“Ovaj soj omikron ima neugodnu karakteristiku da može izbjeći imunitet koji je osoba stekla prebolijevanjem COVID-a ili cijepljenjem. No, oni koji su cijepljeni ili su preboljeli COVID prije tri mjeseca, ipak nisu teški slučajevi ako ih “napadne” omikron. Stoga treba što prije i što brže davati booster cjepiva, već nakon tri ili najkasnije šest mjeseci. Istovremeno farmaceutske tvrtke rade na novom cjepivu koje će biti puno učinkovitije i protiv omikrona i očekujemo da će ono biti u travnju iduće godine na tržištu. I to bi onda bila četvrta doza cjepiva”, smatra Trampuž.

Lijek protiv korone izaziva nuspojave

Neki lijekovi protiv COVID-a već su stigli na tržište ili se očekuje njihov dolazak. Jesu li lijekovi rješenje pandemije?

“Ne, ni u kojem slučaju. Ja danas imam na Klinici dva ili tri pacijenta kojima smo dali lijekove protiv COVID-a. I ti lijekovi djeluju ako se daju nakon pet dana od početka simptoma bolesti, međutim, imaju puno više nuspojava nego cjepivo, neusporedivo više nuspojava. To su lijekovi koji se rade na bazi kao lijekovi protiv HIV-a, jako puno ih treba uzimati i izazivaju jako puno alergijskih reakcija. Radi se o lijekovima koji ne “proizvode” antitijela protiv novih varijanti COVID-a”, objašnjava dr. Trampuž.

Stiže proteinsko cjepivo koje više odgovara skepticima

Uskoro na tržište stiže i proteinsko cjepivo. Što možemo očekivati od njega?

“Radi se o klasičnom cjepivu sa spike antigenima. Ono štiti između 30 i 60 posto i u odnosu na mRNK cjepivo daje lošiju zaštitu. To je isto kao da me pitate bih li putovao iz Zagreba u Berlin “fićom” ili Mercedesom. Neusporedivo. No, za skeptike i antivaksere bolje išta nego ništa”, rekao je dr. Trampuž za Slobodnu Dalmaciju.