POSLJEDICE PLENKOVIĆEVOG OVRŠNOG TSUNAMIJA: Građani plaćaju ogromne iznose zbog samo dvadesetak kuna duga

POSLJEDICE PLENKOVIĆEVOG OVRŠNOG TSUNAMIJA: Građani plaćaju ogromne iznose zbog samo dvadesetak kuna duga

Nakon moratorija od šest mjeseci ponovno su pokrenute ovrhe. Mnogi su se neugodno iznenadili kada su otkrili da im je novac skinut s računa. Osobito su se iznenadili oni koji nisu znali da duguju minimalni iznos – nekoliko desetaka kuna, a sada im je s računa skinuto nekoliko stotina kuna.

Ekipa HRT-a, proučila je koji se sve troškovi naplaćuju u postupku ovrhe, te kako primjerice dug od 60 kuna naraste na kraju na više od 800 kuna.

Dražen Pajtlar šokirao se kada je, od FINE dobio obavijest da će mu s računa biti ovršena sredstva.

– Za dug smo saznali prije tri, četiri dana kad je došlo poštom od odvjetničkog ureda ta ovrha. Dug datira iz 13.6. 2014. godine, govori Dražen Pajtlar.

Nakon istraživanja doznaje da se dug ne odnosi na pričuvu, nego 20 kuna duguje za zatezne kamate, a pričuvu je u međuvremenu platio.

– Dug iznosi 20 kuna i 30 lipa. Nismo znali da taj dug postoji do prije tri dana. Da smo znali uredno bi to podmirili i platili, rekao je i dodao kako za ovaj slučaj odvjetnički troškovi iznose 725 kuna i koliko su još sudski ne zna, te kako će to saznati kada ga ovrše.

Dražen kaže – da je znao, zatezne bi kamate, jednako kao i pričuvu, uredno platio. Ovako će sada zbog 20 kuna duga ostati bez više od 700 kuna. Jer ovršni postupak s prisilnom naplatom putem Fine – troškove drastično povećava.

– Potpuno je druga stvar, ako ovrha nije plaćena, ako se treba proslijediti FINI na naplatu ili su još veći troškovi, ako se ide na sud, naglašava Mićo Ljubenko iz Hrvatske odvjetničke komore.

Dražen Pajtlar šokirao se kada je, od FINE dobio obavijest da će mu s računa biti ovršena sredstva.

Raščlanimo redom: sastavljanje prijedloga za ovrhu stoji 150 kuna plus PDV. To naplaćuje odvjetnik, koji prijedlog prosljeđuje javnom bilježniku. On zaprima prijedlog i naplaćuje javnobilježničku nagradu.
– Stalno se u javnosti govori o visokim troškovima javnog bilježnika, ali 90 posto ovrha u Republici Hrvatskoj je do tisuću kuna, a u tom slučaju je nagrada javnom bilježniku 60 kuna pa zapravo ne možemo govoriti o nekim visokim troškovima koji će opteretiti ovršenika, rekao je Mladen Ježek, javni bilježnik.

Nakon toga treba prijedlog ovrhe dostaviti dužniku, što stoji – 30 kuna plus PDV. To će platiti ovršenik, a novac će otići u džep pošti ili dostavnoj službi.

Troškovi za minimalne dugove već su u ovom trenutku dosegnuli 300 kuna, a tek je sada možda za prijedlog ovrhe doznao ovršenik.

Troškovi će nastaviti rasti za dodatnih 500 kuna, ako ovršenik ne podnese prigovor ili dug ne podmiri. I to zbog pribavljanja klauzule pravomoćnosti i ovršnosti koja stoji 250 kuna, a dodatnih 30 je sama klauzula. Naravno, sve je to bez PDV-a.

– Posao pribavljanja te potvrde, je jedan administrativni posao kod javnih bilježnika, a on ima svoju vrijednost i to je taj poseban dokument s kojim se može dalje ići na FINU, govori Ljubenko.

Pravi problem oko toga nastaje kada se daje na ovrhu vrlo, vrlo mali iznosi glavnice jer tada dolazi do onog pitanja zbog kojeg trošak može biti veći od glavnice, međutim to je jedno otvoreno pitanje koje postoji, istaknuo je Ljubenko.

Nadalje, treba li rješenje o ovrsi poslati Fini, odvjetnik će sastaviti prijedlog za provedbu ovrhe daljnjim sudionicima u postupku, a to će ovršenika stajati dodatnih 125 kuna plus PDV.

Zbroji li se sve, odvjetnik će u ovrsi male vrijednosti zaraditi 555 kuna.Trošak provedbe ovrhe na kraju će naplatiti i FINA.

– Trenutačno je trošak naknade FINE za provedbu 50 kuna za najmanje tražbine. Znači trošak Fine je od 50 do 100 kuna za preko 75 posto tražbina, odnosno za preko 75 posto ovrha, rekla je Vinka Filak iz Financijske agencije.

I u slučaju postupka u Fini mogu se generirati dodatni troškovi. Ne treba zaboraviti da je dio iznosa otišao i državi, na račun PDV-a. Po svakoj ovrsi, pa i kad je riječ o najmanjem iznosu duga, država za PDV ubere 161 kunu.

A sve to: naknade, klauzule, sastavljanje dokumenata, PDV – platit će na kraju čovjek s početka priče, u našem slučaju Dražen Pajtlar, koji bi dug od 20 kuna podmirio da je za njega znao.

– Jer je to krajnje suludo. Da sam znao da postoji dug od kamate 20 kuna naravno da bi platio. Ovako ste dovedeni pred gotov čin. Blokiraju vas za nešto iz 2014. godine za što nemate pojma uopće da postoji, naglasio je Dražen.

– Netko je nekome pravno dozvolio da to radi, ali mislim da je krajnje nekorektno prema građanima da se ne obavijeste o postojećem dugu, naglasio je.

U prosjeku se na godinu naplati više od milijun ovrha. Da se na svakoj zaračuna samo 10 kuna troška, jasno je da je ovršni postupak siguran i stalni prihod za one koji ga provode.

Foto: Hina