POŠTARI U AKCIJI: Jedna automobilska olupina manje u Žumberačkom gorju

POŠTARI U AKCIJI: Jedna automobilska olupina manje u Žumberačkom gorju

U petak, 13. svibnja 2022. poštari iz Samobora i okolice zajedno s Udrugom “Zelene stope“, članovima Dobrovoljnoga vatrogasnog društva „Grdanjci“ i uz pomoć lokalnog stanovništva uklonili su još jednu automobilsku olupinu, ovaj put iz Žumberačkoga gorja. Zbog ljudskog nemara i nesavjesnosti, ova je olupina završila na teško dostupnom mjestu, duboko u Parku prirode „Žumberak“, u Novom Selu Žumberačkom.

Na autoolupinu je naišao jedan stanovnik ovog mjesta dok je pokušavao prokrčiti put do potoka, a kako se dobar glas daleko čuje, znao je koga treba pozvati u pomoć. Romeo Ibrišević, osnivač Udruge “Zelene stope”, poziv je odmah prihvatio i zajedno sa samoborskim poštarom Miljenkom Rešetarom organizirao već uhodanu ekipu koja je olupinu vrlo spretno izvukla iz parka prirode.

Ovo je jedna od 16.000 automobilskih olupina koje je iz prirode diljem Hrvatske dosad uklonila Udruga “Zelene stope”. Njezin osnivač, fotograf i aktivist Romeo Ibrišević, time se bavi još od 2004., a zadnjih 10 godina pridružuju mu se i poštari Hrvatske pošte.

“Poštari već desetu godinu zaredom pokazuju nesebičnu volju i nakon napornog radnog dana zasuču rukave da bi pomogli učiniti našu prirodu čišćom i ljepšom. Kad ima volje, ima i načina – tako je počela naša suradnja, a kako je doživjela jubilarnu desetu godinu, siguran sam da će se nastaviti”, rekao nam je Romeo Ibrišević.

Ovakve su akcije u skladu s usmjerenjem Hrvatske pošte prema zelenom i održivom poslovanju u kojem briga o okolišu i smanjenje negativnog utjecaja svakodnevnog poslovanja na prirodu ima iznimno važnu ulogu. Svaki je dan pravi dan za zaštitu okoliša, a ovakve, naizgled male akcije, iznimno su važne za očuvanje prirodnih bogatstava Hrvatske, kao i za podizanje svijesti građana o problemima onečišćenja.

Foto: Hrvatska pošta