Posvojiteljica petero djece iz Konga: Vesna Vučemilović, Marija Selak Raspudić, Marin Miletić, Čičak i Jutarnji list potiču rasizam

Posvojiteljica petero djece iz Konga: Vesna Vučemilović, Marija Selak Raspudić, Marin Miletić, Čičak i Jutarnji list potiču rasizam

Tjednik Nacional donosi priču o dvije posvojiteljice djece iz Konga koje su se požalile da pojedini saborski zastupnici, aktivisti i mediji potiču rasizam.

“Nacionalu se proteklog tjedna javile Tanja Budimir Gulan i Ivana Božičević, majke djece posvojene iz Konga i voditeljice novoosnovane udruge International adoption Hrvatska – udruga za potporu međunarodnim posvajanjima. Njih dvije nisu stranački aktivirane niti su simpatizerke ijedne stranke, ali željele su upozoriti na to da su njihova djeca i obitelji izloženi rasizmu koji potiču ultrakonzervativne saborske zastupnice i zastupnici, naročito iz Mosta i Hrvatskih suverenista, ali i da se u takvo toksično ozračje uklapa i nedavni serijal Jutarnjeg lista o posvojenjima iz Konga.

Majke posvojene djece iz Konga, upozoravaju da su njihova djeca izložena rasizmu koji potiču zastupnice i zastupnici Vesna Vučemilović, Marin Miletić i Marija Selak Raspudić, aktivist Ivan Zvonimir Čičak i pojedini hrvatski mediji”, piše Nacional.

Podsjetimo, Tanja Budimir majka je petero posvojenih mališana, dvije kćeri i trojice sinova. Četvero od njih su u međusobnoj krvnoj vezi.

O svom nesvakidašnjem životnom iskustvu Tanja Budimir Gulan govorila je i ranije za Zadarski.hr. Kada je krenula u proces posvajanja imala je 41 godinu i tijekom obrade u Centru za socijalnu skrb dali su joj naslutiti da će to ići prilično teško. 

–  Jedan dan došla sam kući s posla i sinula mi je slika prijateljice koja je prije pet-šest godina posvojila curicu iz Afrike. Prije toga nisam ni razmišljala o djeci iz Afrike. Jednom sam ih vidjela u gradu i pozvala ih u svoj ured. Curica je na mene ostavila poseban dojam, probudila je u meni neki osjećaj. Nakon nekoliko dana nazvala sam prijateljicu i ona mi je objasnila proceduru oko usvajanja djece iz Afrike. Bila je već 2016. godina – ispričala je Tanja ne sluteći da će joj proces posvajanja donijeti i novu ljubav. 

– O posvajanju je razgovarala i s Marinom i dobila sam njegovu podršku. Tada smo bili dobri prijatelji, kako je radio u policiji, upoznali smo se kroz posao, ali nismo bili u vezi. Prva ideja bila mi je posvojiti jednu curicu, ali tijekom postupka shvatila sam da je to sebično prema djetetu i usred postupka odlučila sam se za još jedno dijete, ali dječaka. Kroz taj postupak povezala sam se s Marinom i prijateljstvo je preraslo u vezu – rekla je Tanja. 

– U travnju 2017. zajedno smo otišli u Keniju. Bilo je dogovoreno da nam tamo dovedu djecu jer se u ratom zahvaćeni Kongo nije moglo. Tada sam ih vidjela prvi put uživo, Juliju i Vainqueura. Njoj su bile dvije i pol godine, a njemu godina i osam mjeseci. Imali smo puno informacija o njihovim biološkim roditeljima jer su bili živi. Oni nisu biološki brat i sestra, ali bila sam silno uzbuđena što će sa mnom i Marinom i to postati – ispričala je odvjetnica koju su nakon posvajanja zadesile nove nevolje. Prvo joj je otac obolio od karcinoma, a potom i partner Marin. –  U siječnju 2020. dijagnosticiran mu je karcinom, prognoza je odmah bila loša i također nije bio operabilan. U veljači je krenuo s kemoterapijom, u ožujku je počela pandemija, a bolest je samo napredovala. Nažalost, dva mjeseca kasnije umire mi otac, a Marin gubi bitku u travnju 2021. godine. U manje od godinu dana izgubila sam oca, s kojim sam bila jako emotivno vezana, i muža – ispričala je Budimir Gulan koja je i sama oboljela od karcinoma kad je imala 36 godina.

Ivana Božičević je znatno manje poznata u javnosti.

Foto: Screenshot/HRT