Potraga za hrvatskim kapetanom i njegovim mornarima: Francuska noćas poslala još jedan brod

Potraga za hrvatskim kapetanom i njegovim mornarima: Francuska noćas poslala još jedan brod

Jučer je u Atlantiku tijekom potrage za nestalim hrvatskim kapetanom Dinom Miškićem uočen objekt koji dimenzijama odgovara splavi. Nakon te informacije, svi brodovi koji sudjeluju u potrazi za kapetanom Miškićem i nestalim pomorcima odmah su promijenili kurs i krenuli prema objektu. Potraga, prema posljednjim informacijama, traje i dalje, javlja N1.

Francuska je noćas poslala još jedan brod obalne straže, rekao nam je rano jutros Vladmir Svalina, pomoćnik glavnog tajnika Sindikata pomoraca.

Podsjetimo, Europska agencija za pomorsku sigurnost (EMSA) na zahtjev hrvatske Vlade uključila se u potragu za nestalim pomorcima. Izvršna direktorica EMSE Maja Markovčić Kostelac objasnila je što se zatim dogodilo. “EMSA je zatražila i dobila satelitske snimke područja i na njima smo uočili mogući objekt veličine 7 i pol metara nešto sjevernije od područja koje je bilo predmetom spašavanja, odnosno traganja. Tu smo informaciju odmah proslijedili nadležnim francuskim tijelima koja su potom uputila svoje brodove na to područje te dala preporuku svim brodovima koji se nalaze u blizini da se upute u traganje. Do ovog trenutka nemam informaciju o uspješnosti potrage, ali mi ćemo nastaviti sa satelitskim osmatranjem područja”, rekla je Markovčić Kostelac za HRT.

Stručnjak u području traganja i spašavanja Davor Alujević, zapovjednik broda, opisao je kako izgleda akcija traganja na Atlantiku.

“Teško je na osnovi dostupnih podataka uopće odrediti tip obrasca odabrane potrage. Ali 99% sam siguran da se koristio onaj s paralelnim stazama i zrakoplovom koji leti okomito na kursove brodova u postroju. Same dužine nogu (kako mi kažemo u struci) tj. dužine plovidbe u Nm u istom kursu, teško je odrediti, i one su slobodna procjena OSC-a s obzirom na dostupne podatke”, rekao je Alujević za Morski.hr.

Foto:N1