Poznata novinarka kritizirala analitičara s “kristalnom kuglom”: Kako može tvrditi da je sve krivo i laž

Poznata novinarka kritizirala analitičara s “kristalnom kuglom”: Kako može tvrditi da je sve krivo i laž

Ines Sabalić, novinarka s dugim stažom u Bruxellesu, kritizirala je ekonomista Nevena Vidakovića koji je govorio sve najgore o euru.

“Gledam n1 , intervju s ekonomistom Nevenom Vidakovićem, i vidim prilog propagaciji katastrofizma u kontekstu ulaska u eurozonu. Teza je da je sve ionako najgore, dno samog dna, a euro je najgori mogući izbor – euro je koma nad komama za Hrvatsku itd.

Tvrdi da je sve krivo definirano, sve laž, laž Vlade, laž SDP-a, laž Hrvatske narodne banke, a Vujčić užas nad užasima koji veliča luzerstvo i nerad. Da su rejtinzi laž, da će Hrvatska proći gore nego Grčka, da će nas euro ubiti. Zbilja ne shvaćam potrebu da se ulazak u eurozonu tumači kao najgori mogući ishod, da se svakim korakom predviđa slom. U biti, konstatira se da već je slom, ali bit će još veći slom.

Društvo se kondicionira da baš sve percipira kao negativno. Pozivam svoje kolege novinare da takve svoje pitoreskne goste pitaju da govore o ljepotama ostanka izvan EU, izvan eura, izvan Schengen, u prostrou koji se zove 3 pm”, ističe Sabalić.

Podsjetimo, financijski analitičar i ekonomist Neven Vidaković u Novom danu je govorio o uvođenju eura i namjerama novog ministra financija Marka Primorca.

“Novi ministar je već rekao sve što će napraviti. Kako bi traderi rekli, otvorio je sve svoje karte i rekao zašto je bivši ministar otišao. Država funkcionira operativno isto kao i vi i ja. Mi imamo svoj tekući račun, kao i država. Taj račun ima i američka država, koji se nalazi u FED-u. Karakteristika američkog stanja je da imaju jako malo sredstava. Hrvatska država zbog politike straha i opreznosti je još pod ministrom Šukerom jako digla taj balon. Novi ministar je u svom svjedočenju rekao da država ne planira akumulirati sredstva, već ih upotrijebiti”, rekao je Vidaković.

Kako ublažiti inflatorni udar?

“Veliki izdašni program kojim se hvalila Vlada nije ništa nego socijalna pomoć. Ona može ublažiti inflatorni udar”, rekao je.

Što se tiče tekućih proračuna, ja sam u veljači rekao da imamo tri mjeseca da se pripremimo za krizu državnog duga. Ako slušate sve klonove koji su rekli da će ulaskom u euro smanjiti kamatne stope, ti isti danas govore da će nam eurozona biti štit. To se pokazalo kao laž. Da je to tako, onda ne bi nakon Draghijeve ostavke talijanske obveznice skočile pola posto”, rekao je.

Kaže da više nitko u EU ne želi financirati institucije.

“EU zbog je neozbiljnosti svojih institucija samu sebe prepustila na milost i nemilost financijskim špekulantima, koji su zaključili da je profitabilnije uništiti financijsku stabilnost Europe nego je spašavati”, rekao je.

“Svi bježe iz Europe”

“Svima je jasno da je posuditi svoj novac Europi financijski riskantno. Zato svi bježe iz Europe”, navodi Vidaković.

Kako navodi, “nitko nema kristalnu kuglu”.

“Osim mene, koji imam. Već dvije godine detaljno govorim što će se dogoditi. Ta kristalna kugla je rezultat 20 godina akumuliranja znanja i zdravog razuma. Kada razmišljate o tome što ćete slagati, onda imate situaciju u kojoj su u ožujku HNB i Vlada govorili da će uvođenjem eura pasti kamatne stope pasti. Sada vidimo da rastu i imamo laž da je to štit. pa zašto onda Italija i Grčka imaju tolike kamatne stope?”, kaže Vidaković.

Foto: Privatni album Ines Sabalić