Poznata zviždačica podiže kaznenu prijavu tešku 333 milijuna kuna: Kakva je bila uloga jednog bivšeg ministra?

Poznata zviždačica podiže kaznenu prijavu tešku 333 milijuna kuna: Kakva je bila uloga jednog bivšeg ministra?

Kako N1 doznaje, zviždačica Maja Đerek i njezina udruga Razvoj podižu kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba u CERP-u, pravnom slijedniku Fonda za privatizaciju, zaduženom za brigu o dionicama u vlasništvu države. U Razvoju smatraju da se moraju sankcionirati odgovorni za štetu od čak 333 milijuna kuna u slučaju Petrokemija.

Kao što je N1 već izvještavao, CERP se pod neobičnim okolnostima propustio pojaviti na skupštini Petrokemije d.d., na kojoj je kao manjinski dioničar imao mogućnost zatražiti pravičnu naknadu zbog povlačenja sa Zagrebačke burze i to u iznosu od 333 milijuna kuna. Dva mjeseca kasnije, te iste dionice pokušao je prodati preko oglasa za 25 milijuna kuna manje, ali na taj se oglas nije javio nitko. Razlog za to vjerojatno treba tražiti u činjenici da manjinski paket dionica u tvrtki koja nije izlistana na burzi ne daje baš previše mogućnosti vlasniku, zbog čega je i predviđena pravična naknada za delistiranje koju je država propustila naplatiti.

Podsjetimo, CERP je tvrdio da nisu bili u mogućnosti otići na skupštinu jer prije toga nije dogovoren stav na Upravnom vijeću. On im je bio potreban jer se radi o odluci koja je “teška” više od milijun kuna, a sjednicu nisu mogli održati jer je predsjednik Vijeća, Darko Horvat, prije toga uhićen.

Zakon o upravljanju državnom imovinom međutim eksplicitno kaže da “ministre mogu u slučaju spriječenosti zamjenjivati državni tajnici iz resornog ministarstva.”

Usprkos tome, nadležno Ministarstvo graditeljstva i državne imovine u odgovoru N1 poziva se na niži dokument, Poslovnik Upravnog vijeća, koji su sami donijeli, i inzistiraju da nije postojala mogućnost da se ono sastane i spasi 333 milijuna državnih kuna: “Člankom 11. stavak 2. gore navedenog Poslovnika utvrđeno je da u slučaju spriječenosti predsjednika Upravnog vijeća, sjednicama predsjedava član Upravnog vijeća kojeg on odredi kao svog zamjenika.

Slijedom navedenog, razvidno je da temeljem mjerodavnog Općeg akta CERP-a, u slučaju spriječenosti predsjednika Upravnog vijeća, sjednicom može predsjedati samo član Upravnog vijeća (ministar) kojeg on odredi kao svog zamjenika, a ne državni tajnik iz resornog ministarstva. S obzirom da tadašnji ministar nije bio u mogućnosti odrediti svog zamjenika, nije bilo moguće sazivanje sjednice Upravnog vijeća.”

Da rezimiramo: Odluku o spašavanju 333 milijuna kuna hrvatskih građana CERP nije mogao donijeti bez Upravnog vijeća, a ono se po njihovom mišljenju nije moglo sazvati bez zbog sumnje na korupciju uhićenog Horvata. I nitko ne postavlja pitanje je li, s obzirom na štetu za državu, trebalo alarmirati npr. šefa Darka Horvata, premijera Plenkovića?

Maja Đerek, zviždačica iz slučaja državnih nekretnina i osnivačica udruge Razvoj, ne smatra međutim da je to prihvatljivo objašnjenje i podiže kaznenu prijavu protiv odgovornih u CERP-u.