Poznati austrijski novinar napao “zalutalog” Milanovića i “korumpiranog” Tuđmana. Baš je ishvalio Plenkovića

Poznati austrijski novinar napao “zalutalog”  Milanovića i “korumpiranog” Tuđmana. Baš je ishvalio Plenkovića

Poznati austrijski novinar i publicist mađarskih korijena, Paul Lendvai, u kolumni u austrijskom listu Der Standard pisao je o predsjedniku Republike Hrvatske, Zoranu Milanoviću.

Lendvai piše da je Hrvatska, “pod razboritim vodstvom konzervativnog premijera i bivšeg vrhunskog diplomata Andreja Plenkovića, koji je na toj funkciji od 2016.” dosad bila među konstruktivnijim članicama Europske unije pa da stoga iznenađuje činjenica da u njoj nema jednoglasne potpore Ukrajini u njezinu otporu ruskoj agresiji.

Uspoređujući Hrvatsku s Turskom i Mađarskom, koje imaju jake i autoritarne vođe, Recepa Tayyipa Erdogana i Viktora Orbana, Lendvai u Der Standardu, spominjući Milanovića, piše da se radi o “zalutalom političaru, bivšem socijaldemokratskom premijeru, koji je početkom 2020. godine izabran za šefa države”.

“U potpunoj suprotnosti s nedvosmisleno pozitivnom izjavom vlade, on želi blokirati ulazak Finske i Švedske u NATO sve dok se izborni zakon u Bosni i Hercegovini ne promijeni. Cilj je izvršiti pritisak na međunarodnu zajednicu da ojača poziciju bosanskih Hrvata na saveznim izborima. Hrvati čine 15,4 posto stanovništva, Bošnjaci 50,1 posto, a Srbi 30,8 posto”, piše Lendvai, koji citira i tekst iz Jutarnjeg lista.

“Ovo nije čin protiv Finske i Švedske, nego za Hrvatsku, rekao je Milanović, čiji je apsurdni zahtjev kao “ucjenu i rušenje međunarodnog ugleda Hrvatske” ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman javno odbacio. Posljednji potez 56-godišnjeg šefa države, naravno, samo je posljednji od njegovih antiameričkih, proruskih i nacionalističkih neuspjeha. Zbirku Milanovićevih uznemirujućih izjava o Ukrajini nedavno je predstavila dopisnica s Balkana Adelheid Wölfl. I prije rata premijer Andrej Plenković komentirao je propuste predsjednice da je mislio da govori ruski dužnosnik. Milanović je postao “prava zvijezda ruskih medija lojalnih Kremlju”, piše Der Standard pozivajući se na Jutarnji list.

Lendvai piše i da je bila pogrešna računica na predsjedničkim izborima izabrati Milanovića, umjesto Kolinde Grabar Kitarović, za koju kaže da su je zapadni mediji doživjeli kao simbol oštrih nacionalista. “Milanović potječe iz komunističke obitelji i konačno ispada neobuzdani nacionalistički populist. Neki promatrači javno špekuliraju i o ovisnosti o drogama i psihičkim problemima”, piše Der Standard.

Lendvai spominje i Franju Tuđmana, kazavši da je “nacionalistički i korumpirani prvi predsjednik samostalne Hrvatske bio i partizanski general”. “Otrov nacionalizma je još uvijek prejak. Hrvatska jednostavno nema sreće sa svojim šefovima država”, zaključuje Lendvai u svojoj kolumni.

Foto: Hina