Poznati Bad Blue Boys nezadovoljan: Ovo je fejk nogomet. Europski navijači se moraju udružiti u pokret otpora

Poznati Bad Blue Boys nezadovoljan: Ovo je  fejk nogomet. Europski navijači se moraju udružiti u pokret otpora

Thomas Bauer, poznati marketinški stručnjak i žestoki Bad Blue Boys, kritizirao je FIFA-u zato što je Svjetsko prvenstvo dodijelila nenogometnom Kataru.

“Ovo će bit još jedan rant s “I told you so”, pa ak vam se ne sviđa slobodno odfollowajte. Elem, samo naivci misle da je Katar odabran jedino zbog para, možda u početku je, ali u tijeku je opasan eksperiment koji se namjerava preslikat na cijeli svjetski nogomet.

Prvo su se grubo, ali s dobrom isprikom islama, riješili pivskih sponzora i nakon ovog ništa neće biti isto. Netko se mudar sjetio da je to ionako piće za plebs, u ložama se u Katru naravno smije pit šampanjac, a sponzori čekaju u redu pa se bez pive može. Infantino je već izjavio da se mora izdržat 3 sata bez pive i u toj rečenici sažeo svu bahatost FIFA i UEFA uhljeba. Tko si ti da meni određuješ kaj da pijem na tekmi?

Drugo, ljude se polako navikava na fejk nogometne projekte. Od galofak stadiona bez duše (uvijek ih je bilo, ali nikada nisu bili svi), plaćenih ultrasa iza tribine (jučer svi u identičnim majicama koje im je netko kupio), do same činjenice da neki nenogometni lokalitet ugošćuje Svjetsko. Novaca u nogometu ima toliko, da nije problem napravit brdo stadiona u pustinji, na pola sata udaljenosti i tamo igrat mundial.

Sve ovo pišem u šoku nakon europskih gostovanja s Dinamom gdje smo u čak dva od tri slučaja, u Salzburgu i Londonu, naišli na POTPUNO kazališnu publiku. Bez strasti, želje, povišenih tonova, bez ičega nogometnog. Ako se to dogodilo u Londonu, ako tako stadionski funkcionira legendarni Chelsea koji nam je nekad bio navijački idol, pa i danas stoji grafit s citatom legendarnog Bube iz Zapruđa, onda se to može dogodit svakom. Ipak, put kojim su do 80-ih i 90-ih išli engleski huligani sigurna je prečica ka katarizaciji cijelog nogometa. Jedino gdje smo u Europi doživjeli nogometnu atmosferu bio je Milano.

Thomas Bauer

Talijanski ultra model po kojem nije bitna samo dobra makljaža, nego se ipak posvetilo i izgledu tribine, koreografijama, transpovima, navijanju, ipak se pokazao mudrijim od čiste engleske huliganije, a nije da se i oni ne mlate ak vam je baš do toga.Pred dosta godina, možda i 15, napisao sam jedan programatski tekst u kojem sam predvidio kamo nogomet ide (ok, za to ne trebaš bit Nostradamus), ali sam i naveo kako se boriti protiv toga. Sukus je da europski navijački pokret napokon mora shvatit da nemaju smisla sve te dječje tučice, izdrkavanja i rivalstva, uglavnom fokus na nebitno.

Europski navijački pokret zadnja je brana katarizaciji cjelokupnog nogometa, na kojem će u publici sjedit ljudi koji tehnički nisu od kartona, ali kao da jesu. Vrijeme je za koordiniranu i masovnu pobunu, a ne stihijski rad! A ako niste ultras i ne pali vas sve to, morate znat da je to put u propast cijelog nogometa kao sporta. Svatko tko se sjeća atmosfere na Ciboni 80-ih, prije nego se netko sjetio izgradit fensi novu dvoranu i iz nje prognat ultrase, zna o čem pričam. Pogledajte gdje je danas Cibona”, ističe Thomas Bauer.