Poznati odvjetnik dočekao Dobronića “na nož”: On je preskočio nekoliko stepenica, a uskoro ga očekuje i kazna

Poznati odvjetnik dočekao Dobronića “na nož”: On je preskočio nekoliko stepenica, a uskoro ga očekuje i kazna

Odvjetnik Ljubo Pavasović Visković bio je gost N1 Studija uživo.

Pavasović Visković je analizirao poruke novog predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića koji je u intervjuu za N1 najavio nekoliko promjena u hrvatskom pravosuđu.

“Ovo je niz dobrih želja i sigurno nema nikog tko ne bi potpisao to. Ali on nije taj koji će moći zaustaviti nečije napredovanje. Sigurno će trebati neke izmjene zakona da on može odlučiti o tome”, kaže Pavasović Visković.

Na pitanje je li Dobronić zapravo nesvjestan svojih ovlasti, odvjetnik kaže: “Predsjednik VS-a ima ovlasti, ali bitniji je simbolički kapital koji on ima. Od njega se očekuje puno incijativa prema politici da bi se stvari u pravosuđu promijenile. U pravosuđu je 90 posto stvari sistemske prirode, a pravosuđe ne odlučuje o tome. I tu očekujem od Dobronića inicijative da to promijeni.”

O tome hoće li se prihvaćati sugestije novog predsjednika kaže da u VS-u sjede ozbiljni ljudi i da neće biti opstrukcije, ali da nije siguran da će ista situacija biti i s vladajućima.

“On je iznuđeno rješenje i pitanje je kakve će odjeke imati njegove inicijative koje će ići prema ministru pravosuđa. Ministar je stručnjak za upravu i pravosuđe mu je ‘dobačeno’. Pitanje je koliko će on razumjeti što Dobronić želi i koliko će u Vladi biti sluha za Dobronića. Uprava i pravosuđe su dva različita svijeta i mislim da ministar u dovoljnoj mjeri ne razumije probleme pravosuđa da bi se mogao s njima nositi”, kaže.

Odvjetnik Ljubo Pavasovć Visković

‘Za dom spremni’

O Dobronićevim izjavama da će dokrajčiti razumijevanja sudova za pozdrav ‘Za dom spremni’ kaže: “On nemože utjecati na sudsku praksu. Njegov simbolički kapital je jak, i ako s tog mjesta dođe takva poruka, dobro je da ona dođe. Ne može on utjecati na ničiju odluku ni promijentiti mindset nekoga kome nije jasno da taj pozdrav nije u redu.”

“Veći je problem kvaliteta presuda nego dugotrajan postupak”, smatra Visković.

Na pitanje na koga bi mogla utjecati presuda za Fimi mediju kaže: “Na nikoga. Nije to problem samo pravosuđa, nego sustava. Propisi omogućavaju da stvari traju toliko koliko traju. Ako želite kratak postupak, onda morate napraviti reformu cijelog sustava. Kod nas se stvari rastežu od nemila do nedraga, ali ne možete zamjerati sucima što se drže zakona…”

“Pravosuđe ne generira svoje kadrove, ali to je uvezen problem, nije se toga sjetio netko na Vrhovnom sudu”, govori Pavasović Visković.

Je li Dobronić dobar izbor?

Na pitanje što misli o Dobroniću jer je poznato da je ranije izjavio kako misli da je Marin Mrčela bolji kandidat, kaže: “Ne mislim da je Dobronić optimalan izbor. Čovjek ima dva ozbilja problema. Prvo, on je sudac prvog stupnja, on je preskočio nekoliko stepenica i drugo, mnogo gore, protiv njega se vodi stegovni postupak. Slažem se s njim da su sudačke norme besmislene, ali dok ih imamo, moramo ih se držati.”

“Dosad je DSV kažnjavao suce koji nisu ispunili normu. Što će se sad dogoditi?” pita se Pavasović Visković i na pitanje hoće li sada DSV kazniti Dobronića kaže: “Očito će morati.”

“Uvjeren sam da je on pametan čovjek, odan pravu i pravdi, da je čovjek na svom mjestu, ali sam skeptičan po pitanju toga je li dorastao funkciji predsjednika VS-a. Sad je imenovan, svi ga trebamo podržati i zaželiti mu sreću”, zaključuje odvjetnik.

Foto: Hina