Poznati politolog kritizira Plenkovićevu bahatost: Podcjenjivački se odnosi prema Bernardiću i Škori

Poznati  politolog kritizira Plenkovićevu bahatost: Podcjenjivački se odnosi prema Bernardiću i Škori

Profesor s Fakulteta političkih znanosti Berto Šalaj gostovao je u Newsroomu gdje je prokomentirao posljednja zbivanja na političkoj sceni i rekao da je zasad, dok ne postoje istraživanja u svakoj pojedinoj izbornoj jedinici, nemgouće predvidjeti razvoj situacije.

Na početku razgovora Berto Šalaj je istaknuo da je Zeleno-lijeva koalicija koja okuplja stranke i platforme Možemo!, Novu ljevicu, Radničku frontu, ORaH, Zagreb je naš! i Za grad, pravo osvježenje ovih parlamentarnih izbora i kampanje, i to bez obzira na rezultat, piše N1.

“Takav tip političkih opcija diljem Europe ostvaruje sjajne rezultate, a sve više i u bivšim komunističkim državama. Očito je došlo vrijeme i za Hrvatsku. Neki od lidera Zeleno-lijeve koalicije prepoznati su od strane javnosti i predstavljaju koherentnu, ideološki osmišljenu alternativu SDP-u. Njima istraživanja na nacionalnoj razini daju 2-3%, no ogroman bi uspjeh za njih bio tri mandata. Čini mi se da će postati parlamentarna stranka, ali teško je reći koliko mandata”, rekao je Šalaj.

Komentirajući dogovor stranaka Pametno, Fokus i Stranke s imenom i prezimenom Dalije Orešković rekao je da se radi o koaliciji iz nužde:

“Tu novu koaliciju bih nazvao koalicijom iz nužde, a ne uvjerenja. Vidjeli su da im istraživanja daju malo šanse ako idu samostalno i onda su se u zadnji tren odlučili na povezivanje. Ta opcija je za mene najveća nepoznanica u ovom trenutku. Da su se htjeli dogovoriti, pregovarali su već nekoliko puta, mogli su. Ovako nisam siguran da će uspjeti.”

Za koaliciju se odlučio i SDP koji je pokrenuo Restart koaliciju i udružio se s IDS-om, PGS-om, Reformistima i nekim snažnim pojedincima. Šalaj smatra da je to dokaz tome da žele biti relativni pobjednici izbora, ali i da koalicijom nisu puno izgubili, već dobili ozbiljne političke igrače.

Šalaj je kazao da će biti zanimljivo vidjeti hoće li SDP ostati najjača stranka u 1. izbornoj jedinici: “Čini mi se da je jedan mandat za Tomislava Tomaševića vrlo blizu i da će se voditi velika bitka za preostali mandat, a čini mi se da je Domovinski pokret u prednosti pred Mostom.”

Dodao je da Davor Bernardić mora pristati na sučeljavanje jer inače ide na ruku premijeru Andreju Plenkoviću koji je rekao da je on kompetentniji za vođenje države:

“Trebao bi izaći na megdan i pokazati da je dovoljno kompetentan da može voditi hrvatsku vladu.”

Za Miroslava Škoru Berto Šalaj je očekivao da će biti prvi na listi u 4. izbornoj jedinici jer će ondje, najvjerojatnije, Domovinski pokret ostvariti najbolje rezultate. “Ovo je hrabra politička odluka ići u sraz sa zvijezdom Mosta, Jandrokovićem i Ostojićem, a je li mudra, vidjet ćemo.”

Šalaj smatra da se aktualni premijer prilično potcjenjivački odnosi i prema Davoru Bernardiću i i prema Miroslavu Škori. HDZ pak, smatra, želi izbjeći pregovore s Domovinskim pokretom:

“Ako HDZ i Domovinski pokret ne dobiju zajedno 76 mandata, znači da je SDP ostvario odličan rezultat i oni bi imali više šanse formirati većinu. Ako HDZ i Domovinski pokret ostvare rezutate kakve planiraju, njihova koalicija bi bila dovoljna za 76 mandata.”

Ističe da glavne ideje programa Domovinskog pokreta nisu politike, nego “na vlast dovesti poštene i odgovorne ljude koji nisu uključeni u korupciju”: “Njihov gospodarski program i druge javne politike su u procesu razvoja jer za populiste nisu presudno važni programi, bitno je da narod podrži političare koji će smijeniti one koji nisu znali voditi državu.”

Foto: Admir Buljubašić/Hina

Facebook Comments