Poznati stočar upozorava: Zaraženo meso iz Poljske stiglo u Hrvatsku preko Njemačke?

Poznati stočar upozorava: Zaraženo meso iz Poljske stiglo u Hrvatsku preko Njemačke?

Sve što se posljednjih dana zbiva uz probleme s (ne)uvozom zaražene poljske junetine u zemlje EU-a, motiviralo je na reakciju i poznatog goranskog i hrvatskog poljoprivrednika i stočara Željka Mihelića, predsjednika odbora za mesno govedarstvo Hrvatske poljoprivredne komore i jednog od najvećih ekoloških proizvođača junećeg i telećeg mesa u Hrvatskoj.

Ovaj nimalo bezazleni incident, ističe Mihelić, svojevrsni je šamar Hrvatskoj kad je riječ o odnosu države prema vlastitim stočarima i proizvođačima mesa, piše Novi list.

– Prema podacima Croatia stočara, Hrvatska uvozi 70 posto tzv. mesa na panju, a kad je riječ o mesu u preradi, onda je riječ čak o 90-postotnom uvozu! Preneseno u brojke to je oko 20.000 tona mesa što iz uvoza dolazi u Hrvatsku, najvećim dijelom upravo iz Poljske. Naša Uprava za veterinu tvrdi da iz inkriminirane klaonice u Poljskoj nije bilo uvoza i ja vjerujem da je tako, ali to ne znači da se, primjerice, nije dogodilo da se to ugroženo meso iz Poljske, primjerice, izvezlo u Njemačku te potom iz Njemačke u Hrvatsku.

Naravno, sve to djeluje po onom što bi bilo da je bilo, ali ta mogućnost postoji i nije nimalo bezazlena, ponajprije zbog velike količine uvoza mesa u Hrvatsku, upozorava Mihelić zaključujući da je određeni dio zaraženog poljskog mesa najvjerojatnije završio u mesu za preradu koje je stiglo i u Hrvatsku.

Foto: Hina