Pravobraniteljica napala Bandića zbog izjave “kako vi mene rajcate”: On je spolno uznemiravao novinarku!

Pravobraniteljica napala Bandića zbog izjave “kako vi mene rajcate”: On je spolno uznemiravao novinarku!

Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova reagirala je zbog načina obraćanja gradonačelnika Zagreba Milana Bandića novinarki N1 televizije. Milana Bandića je optužila za spolno uznemiravanje novinarke na radnom mjestu te ga je upozorila na sadržaj zakona o ravnopravnosti spolova.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Već sam nekoliko puta javno ukazivala na to da opuštenost u obraćanju javnosti kroz medije ne može biti opravdanje za seksizam i uvredljivo i omalovažavajuće obraćanje prema ženama. Svjedočili smo brojnim primjerima seksističkog obraćanja gradonačelnika upućenog novinarkama ili izjava koje su bile uvredljive ili omalovažavajuće prema svim ženama temeljem spola, a što nije u skladu s odredbama Zakona o ravnopravnosti spolova.

Naime, tijekom tiskovnih konferencija ili prigodom davanja izjava za medije gradonačelnik predstavlja instituciju grada, dok novinarke obavljaju svoj posao, dakle nalaze se na radnom mjestu. U takvoj situaciji i međusobnom odnosu gradonačelnika i novinarke, svaka seksualna aluzija poput aluzije da ga novinarka „rajca“ ili vrijeđanje temeljem spola je oblik spolnog uznemiravanja koje je regulirano Zakonom o ravnopravnosti spolova.

Nažalost, gradonačelnik i dalje ne smatra da kao javna osoba ima odgovornost javne osobe te da je dužan voditi računa da svojim djelovanjem, ponašanjem i izjavama uspostavlja standarde ponašanja i komunikacije te daje primjer drugima.

Ono što je pozitivno je da je javnost sve osjetljivija na takvu vrstu neprimjerene komunikacije i da ju osuđuje”, napisala je Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Foto: Denis Cerić/Hina