Fred Matić najavljuje incident u Kninu: HOS-ovci će tijekom Milanovićevog govora uzviknuti “Za dom spremni”

Fred Matić najavljuje incident u Kninu: HOS-ovci će tijekom Milanovićevog govora uzviknuti “Za dom spremni”

SDP-ov Predrag Fred Matić se osvrnuo na 25. obljetnicu Oluje koja će se održati idući tjedan. Kazao je kako je on kao ministar branitelja prvi uveo da i branitelji drže govor na obljetnici, jer su to prije činili samo političari.

“25 godina je prošlo od Oluje, a kao da je bilo jučer”

“Ako je netko mjerodavan da se obrati gostima i domaćinima to je upravo general Gotovina. Siguran sam da on neće podleći politikantstvu, nego da će njegov govor biti kao i godine kad se vratio iz Haaga i kada je – nažalost neuspješno – smirivao situaciju i pozivao Hrvatsku da se okrene budućnosti i da ostavi rat iza sebe. Nadam se i vjerujem da će i ove godine njegov govor biti u tom stilu i duhu te da će ga konačno poslušati. 25 godina je prošlo od Oluje, a kao da je bilo jučer”, kritičan je Matić.

Kaže i kako, nažalost, smatra da će se neki pojaviti na obilježavanju Oluje samo zato jer ondje dolazi i predsjednik Republike Zoran Milanović, javlja N1.

“Za branitelje je – a sada govorim sarkastično – jako dobro da je netko iz SDP-a u Kninu jer je to njima pozivnica za dolazak, za svađanje i manipulaciju. Naravno, HOS-ovci će sa zadovoljstvom doći i već vidim tijekom njegovog govora (predsjednika Milanovića, op.a.) uzvike ‘za dom spremni’. Već vidim onu ekipu, ja ih znam u glavu, kako dišu, što jedu, neće me ništa oko toga iznenaditi”, smatra.

U Kninu će sigurno biti provokacija

Osvrnuo se i na situaciju u Okučanima kada je predsjednik Milanović otišao zbog natpisa ‘za dom spremni’ na majicama HOS-ovaca.

“Ljudi koji su nosili te majice uopće nisu pripadnici HOS-a. Od 500.000 branitelja ja osobno znam 498.000. To je bila klasična provokacija. Milanović je takav i ja ga zbog toga volim.”

“On će sigurno nešto napraviti u Kninu, jer će sigurno biti izložen provokacijama. Ja bih tako volio da to ne bude tako, da to sve prođe tako kako bi trebalo biti, u dostojanstvu”, kaže.

Osvrnuo se i na činjenicu da se puto priča o tome hoće li SDSS-ovi Milorad Pupovac i Boris Milošević prisustvovati obilježavanju Oluje. Smatra da se tome daje prevelika važnost.

“Hoće li doći Pupovac i Milošević, pa koga briga? Oni na izborima osvajaju dva posto glasova pučanstva. Mislim da ste i vi novinari, mediji tome dali preveliku pozornost”, smatra i dodaje:

“Vi zapravo vjerojatno hoćete pitati hoće li predstavnici vlasti napokon otići u mjesta stradavanja srpskih civila. Stradavali su nevini civili, ne znam kome to nakon 25 godina nije jasno.”

Upitan pozdravlja li činjenicu da će predsjednik Milanović odlikovati Damira Krstičevića i Antu Kotromanovića odgovara potvrdno:

“Kako da ne? Naravno da to pozdravljam. Oni su i prijatelji, ta prljava politika ih je znala razdvojiti. To je lijepo i to treba pozdraviti”, kaže.