Predsjednik Milanović izravno optužuje: Božinović i Plenković su sve znali

Predsjednik Milanović izravno optužuje: Božinović i Plenković su sve znali

Predsjednik Zoran Milanović žestoko je danas komentirao aferu Janaf. “Ovdje se skriva nešto puno opakije i ozbiljnije o čemu sam pričao prije dva dana”, rekao je Milanović.

“Ako predsjednik ne bude komentirao istrage, neće nitko. Nema nikoga tko može štititi zdrav razum, a nema nitko tko je manje pozvan od komentiranja istraga od aktivnog suca. Situacija u kojima netko tko nije ni od koga izabran komentira mene ili bilo koga tko ima saborski mandat je neodrživa”, rekao je.

“Vidjeli smo to na predmetu istrage, a sad i na primjeru suda. Oni koji su mislili da će me ušutkati su naravno izvan sebe. Zna se tko vodi istrage, to je DORH, zna se tko je informiran, a to je ministar unutarnjih poslova i premijer. Bio sam premijer i znam sve, zato za mene u tom svijetu nema tajni. Nije me SOA obavijestila, jer SOA nema veze u tom smislu. To je posao koji je radio USKOK i krim-policija, o tome sve zna ministar unutarnjih poslova, o tome bitno zna predsjednik Vlade”, rekao je Milanović za N1.

Predsjednik je rekao da je pogrešno njemu postavljati pitanja o odnosu s Draganom Kovačevićem, a ne pitati što se događalo 11. studenoga 2019. godine, kad je on bio u jeku predsjedničke kampanje.

“Što se radilo 10 mjeseci?”

“Ja ne znam ništa, ali sam naslutio, imam iskustvo. Kad sam vidio da DORH, na kriminalan način, nakon što završi prva faza istrage, informacije daje medijima, to je nedopustivo. Ne radi se o mojoj koži, nego o koži ljudi koji su možda zaslužili da budu kažnjeni, ali to tako ne može. Kad sam vidio koliko dugo proces traje, kako su se odvijale radnje, kada su pratili tog poduzetnika s novcem koji je podigao u banci, išao ga predati, ckorpus delicti, u tom renutku zna se što se radi, prekida se istraga, osim ako cilj istrage nije premijer, a nije. U protivnom nekoga štitite. Prekinuli ste raditi svoj posao, da biste 10 mjeseci prekinuli istragu, našli dva gradonačelnika poznata ili ne u ostatku Hrvatske. Što se radilo 10 mjeseci? Tko će to pitati, ako ne ja?”, upitao je Milanović.

Novinarima je poručio da upitaju članove Vlade koliko su puta bili u Kovačevićevu “klubu” u Slovenskoj 9.

Što se tiče muža bivše predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, Jakova Kitarovića, predsjednik Milanović rekao je da je “naravno znao” da se Kitarović nalazio u zgradi.

“Nije problem u Jakovu Kitaroviću”

“Ali nije problem u Jakovu Kitaroviću. On nema veze s tim kaznenim djelom. Ali koga su imali na meti, na nišanu, ako ne nekoga tko direktoru firme daje 2 milijuna kuna mita?”, upitao je Milanović.

Referirajući se na svoju raniju izjavu, kad je kazao da je odmah trebalo “uhapsiti” sumnjive osobe, na što je sudac Ivan Turudić spočitnuo da ne koristi hrvatski izraz – uhititi, Milanović je rekao: “Hvala mu na tako dubokom poznavanju smisla hrvatskog jezika, evo uhitili.”

“Ravnatelj SOA-e nije znao za ovo. Mogao me obavijestiti jedino MUP ili premijer. Je li ministar unutarnjih poslova obavijestio premijera što se događalo na Martinje, je li mu objasnio što se dogodilo i zašto je istraga trajala 10 mjeseci i da tog čoveka ne bi trebalo imenovati na još jedan četverogodišnji mandat radi dobrih rezultata da bi se sad tražilo da taj mandat stavi na raspolaganje? Moj posao je da upozoravam na nepravilnosti, mufljuze, lovokradice. Imaš, prati, hapsi. U protivnom propadaju dokazi”, rekao je Milanović, dodavši da je ministar unutarnjih poslova morao znati da je istraga u tijeku i što se događa.

“Adresa su vam Vlada i MUP, njih treba pitati što se događa”, rekao je Milanović.

“Ovi je strašan skandal!”

“Jakov Kitarović je dekor. Čovjek je slučajno bio tamo, čovjek ih je zeznuo na Martinje. Tko je još bio unutra? Bilo je još ljudi. Ovo je strašan skandal. Ni u koga ne upirem prstom, samo postavljam pitanje. DORH i USKOK vode istragu, zašto se nije postupalo? To je pravo pitanje”, rekao je predsjednik.

Istaknuo je da ministar unutarnjih poslova i premijer moraju znati sve, inače se u protivnom ima država koju vodi DORH. “Takvu državu ne želite. Premijer zna sve što treba znati. Ja kad sam bio premijer, znao sam sve što sam trebao znati”, rekao je Milanović.

Komentirajući ulogu bivše predsjednice, Milanović je rekao da misli da ona nije znala ni za što od navedenoga slučaja.

Dotaknuo se i izjave dojučerašnjega stranačkog kolege, Arsena Bauka, koji je Milanoviću, parafrazirajući njegovu izjavu svojoj protukandidatkinji na predsjedničkim izborima, poručio da mora paziti s kim se druži.

“Dragan Kovačević do jučer nije bio loše društvo. On je čovjek s nekim referencama, ja sam se s njim povremeno viđao. S kim se viđao Jakov Kitarović, to ne znam, ali pretpostavljam da nije s kriminalcima. To nije njegov milje. Pustite Jakova Kitarovića, on nije bitan u ovoj priči”, rekao je Milanović.

Foto: Damir Senčar/Hina

Facebook Comments