Predsjednik Milanović žestoko kritizirao “prevaranta” Togonala: Yutel radi za HDZ

Predsjednik Milanović žestoko kritizirao “prevaranta” Togonala: Yutel radi za HDZ

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je danas na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Splita koja se u povodu blagdana sv. Dujma i Dana Grada Splita održala u Hrvatskom narodnom kazalištu Split. Predsjednik je posjetio Mediteranski institut za istraživanje života – MEDILS.

Milanović je nakon toga održao kratki govor, a kasnije je razgovarao i s novinarima te komentirao aktualnosti.

Osvrnuo se i na izjavu predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića koji ga je jučer u jednom televizijskom intervjuu nazvao klaunom, javlja Jutarnji list.

– To je u svakom slučaju nastavak političke borbe. Ne znam koga javnost doživljava klaunom, mene ili njega.

– Ja sam hrvatski predsjednik, birali su me ljudi, njega nisu i neće. Plenkoviću čuvaj ga se, taj ti radi o glavi, može ti nanijeti štetu.

Komentirao je Zlatu Đurđević kao njegovu kandidatkinju za predsjednicu Vrhvnog suda.

– Na rubu je krivičnog djela to što on radi, sada sigurno to neće biti prije izbora jer se manipulira s tim. Bilo bi dobro da gospoda iz HDZ-a prestanu lagati. Tko laže taj i krade. Jandroković je rekao da je gđa. Đurđević postupila protivno zakonu, to je laž. Ona nije prekršila nikakav zakon i Ustav. Rekla je jasno: ako je to sve, super, a očito je to sve. U slučaju ponavljanja javnog poziva će se javiti i javila se, upravo suprotno od laži Jandrokovića, nije prekršila zakon, vrhunski je kandidat. Na predsjedniku je samo predlaganje a Sabor će odlučiti. Ovo je politička farsa u kojoj tašti i slabi vrijeđaju i povlače po blatu i lažu. Plenković čak ne, a Jandroković je rekao da je Đurđević bila protiv Lex Perković. Kritizirala me u Vladi jer ima karakter, kičmu i znanje. Morat će na kraju reći da su protiv jer sam ju predložio ja.

Milanović kaže da se radi o sabotaži.

– Ljudima i pravnicima je jasno što piše u Ustavu, i da je zakon protuustavan, to je sabotaža protiv hrvatskog Ustava. Ali pravnicima je jasno. Inače bi se javilo 100, 200, 300 ljudi. To ne bi završilo do sljedeće Olimpijade, ne ove u Tokiju. To je sabotaža.

Osvrnuo se i na izjave da bi suci sami trebali birati svoje predsjednike sudova.

– Ti ljudi uživaju kao prasci i sami bi birali svoje šefove, plave loknice, kapice.. U Njemačkoj nije tako, u Austriji nije tako…Predsjednike Vrhovnih sudova predlaže politika. Njezine ovlasti nisu velike i to je jedini način da se ova mala sudačka klika drži pod nadzorom. Ovo je način da predsjednik zajedno sa Saborom predloži predsjednicu Vrhovnog suda i ona će doći izvana, ne zvao se ja Petar Horvat. Neće biti iz redova sudaca, nema šanse. To je kontaminirano. 90% sudaca su predani, ali dio klike žele sami sebi birati. To se zove incest. Jučer je u emisiji Otvoreno urednik prevario gđu. Đurđević koja je otišla na TV a nije morala. Priušteno joj je to da je u emisiju ubacio protiv dogovora 4. emisiju koja je njezin kolega s kojim nije u dobrim odnosima. To je lopovluk. Netko laže, ili novinar ili gđa. Đurđević. Vaš kolega je običan prevarant i to je napravio tendenciozno. Dužan je bio reći tko joj dolazi u emisiju. Po ugovoru o radu na HTV-u se niste obavezni ponižavati. Ja to ne radim u politici. Jandroković je isto moj kolega, rekao je Milanović i nije htio dalje odgovarati na pitanja novinara HRT-a već je pozvao novinare drugih televizija da mu postave pitanja.

– Idite na tržište, da vidimo koja će vas televizija zaposliti. Vi ste državna, politička televizija, vaš politički program je sramota, to je razina Sovjetskog Saveza i to kažem kao hrvatski predsjednik, a većina građana misli tako.

– Vi ste gori od Yutela! Sramota je ovo što radite. Vi ste plaćenici jedne političke opcije, sramota je ovo što radite. Budete li tako solidarni, pojest će vas prve i vašu televiziju. Sad ste me natjerali da se svađamo. Vi ste korumpirana televizija. Tko određuje te urednike, tko im dopušta da nekažnjeno lažu i varaju ljude? Novinari, ne budite solidarni s nepravilnostima jedine televizije koja zna da će prvog u mjesecu dobiti plaću, dodao je Milanović.

Osvrnuo se na dolazak u Split i pitanja je li to povezano s kampanjom. 

– Sad sam vjerojatno u kampanji za HDZ, to me stalno pitaju. Grad treba urediti, bitno je da ima posla, da grad živi cijele godine. Tako je i počelo prije korona krize a sad će trebati jedan novi ciklus kad izađemo iz ove nesreće da se to sve vrati, kaže Milanović.