Jandroković stišće Plenkovića da napravi rekonstrukciju Vlade: Koji su ministri u opasnosti?

Jandroković stišće Plenkovića da napravi rekonstrukciju Vlade: Koji su ministri u opasnosti?

Nakon izbora aktualne potpredsjednice vlade i ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović Burić za tajnicu Vijeća Europe, moglo bi doći do šire rekonstrukcije vlade, navodi Jutarnji list.

“Točno je da su Gordan Jandroković i najbliži suradnici premijera skloni široj rekonstrukciji Vlade, ali u okvirima mogućega, odnosno da se pazi na odnos snaga u Saboru, kako ne bi neki ministri, budu li smijenjeni, radili probleme. No, te odluke još nema” za Jutarnji kaže visoki izvor iz HDZ-a.

“Sve su karte na stolu, o svemu razmišljamo, pa i o tome ići ili ne u rekonstrukciju Vlade. Razmišljamo treba li samo naći novog ministra ili ministricu vanjskih poslova ili popraviti i neke druge resore. O tome razgovaramo i s premijerom i s ljudima iz vrha stranke, poput Jandrokovića, a odluku nismo donijeli” pojašnjava izvor iz vrha HDZ-a.

Prije svega, najizgledniji kandidat za zamjenu je ministar Lovro Kuščević, koji je opterećen nizom afera. Poput Martine Dalić, i njega je premijer Plenković branio do samog kraja. Međutim, posljednja afera vezana uz izvlačenje novaca iz tvrtke Kuščević d.o.o. mogla bi biti preveliki teret za vladu.

Moguće je da će premijer tražiti zamjenu i za često kritiziranog ministra zdravstva Milana Kujundžića, koji je nedavno nizao pohvale na račun ideja predsjedničkog kandidata Miroslava Škore.

Uz Kujundžića tu su i neki drugi ministri poput Gorana Marića, koji nisu bliski Plenkoviću. No, kada bi se premijer odlučio na taj potez, bilo bi to za njega i stranku preriskantno jer svi ti ministri, kažu nam izvori, sigurno neće skrušeno sjediti u Saboru, već bi mu mogli praviti probleme.

Međutim, mnogi u HDZ-u upozoravaju na važnost odnosa snaga u Saboru. “Plenković može iz Vlade izbaciti samo ministre-aferaše, ali ne i one koji mu se ne sviđaju, a inače dobro rade svoj posao. Uostalom, Plenkoviću je vrlo riskantno iz Vlade potjerati ministre koji imaju saborske mandate. Njihovim povratkom u Sabor stvorila bi se po Plenkovića opasna grupa HDZ-ovih zastupnika” rekao je sugovornik Jutarnjeg lista.

Kao moguću zamjenu spominjao se ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. “On bi bio daleko najbolje rješenje, ali je teško vjerovati da bi ga u ovo osjetljivo vrijeme maknuo iz MUP-a. Da ima dobrog kandidata za MUP, to bi se isti trenutak dogodilo” kaže izvor iz HDZ-a.

Druga je pak varijanta da MVEP preuzme sadašnja državna tajnica Andreja Metelko-Zgombić, međutim, ona nije članica HDZ-a. “Može se dogoditi kombinacija da netko poput Andreje tehnički preuzme MVEP, jer ionako premijer vodi vanjsku politiku, a da Božinović, uz poziciju ministra unutarnjih poslova, postane i potpredsjednik Vlade i bude zadužen i za vanjsku i za unutarnju politiku” kaže sugovornik.

S druge strane, koalicijski partneri priželjkuju micanje ministra Kuščevića s pozicije. “Je li prilika da se nešto napravi? Jest. Ima li Plenković snage za to? Nisam siguran. Pa on brani neobranjivo! Prvo Dalić, a sada Kuščević, dok njemu voda ne dođe do grla” komentira jedan od koalicijskih partnera, koji napominje kako se “iz aviona vidi da Kuščević mulja”.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina
Facebook Comments