Preminula je legendarna novinarka: Zbog nje su mnogi zavoljeli poljoprivredu i selo

Preminula je legendarna novinarka: Zbog nje su mnogi zavoljeli poljoprivredu i selo

Novinarka i urednica Ružica Trauber, koja je trideset godina uređivala i vodila Poljoprivrednu emisiju, poslije emisiju Plodove zemlje, umrla je u nedjelju uvečer u Zagrebu.

Ružica Trauber je rođena 1931. Diplomirala na Poljoprivredno-šumarskom fakultetu u Zagrebu. Na TVZ-u je od 1962, isprva novinarka, zatim urednica. Od 1962. do umirovljenja 1992. uredila i vodila 750 Poljoprivrednih emisija, odnosno emisija Plodovi zemlje, javlja HRT.

Prije toga radila je u Zadružnom savezu u Varaždinu, a potom u Poljoprivrednoj stanici u Zagrebu, gdje je držala predavanja. Svi novinari i urednici bili su tada smješteni u zgradi u Jurišićevoj 1, među kojima su jedine ženske osobe bile Ružica Trauber i Milka Babović.

U jednom nedavnom intervjuu prisjetila se važnosti domaće poljoprivredne proizvodnje i kako su za vrijeme Domovinskog rata odlazili po terenu, te osim rada na emisijama, ohrabrivali poljoprivrednike da ostanu ne zemlji. Ta se važnost posebno pokazala za vrijeme pandemije, kazala je.

Ružica Trauber je svojim radom stekla izniman profesionalni ugled. Poljoprivredne teme pratila je i za sve emisije Informativnoga i Dokumentarnoga programa.

Dobitnica je Zlatnoga pera HND-a 1978. godine.