Preminuo bivši predsjednik Ustavnog suda Smiljko Sokol

Preminuo bivši predsjednik Ustavnog suda Smiljko Sokol

Preminuo je Smiljko Sokol, bivši ministar i nekadašnji predsjednik Ustavnog suda te pravni savjetnik Franje Tuđmana. Sokol je preminuo jutros u 83. godini, potvrdio je na Facebooku dekan zagrebačkog Pravnog fakulteta Ivan Koprić.

Sokol je bio jedan od autora Ustava RH 1990., a od 1992. do 1993. bio je ministar bez portfelja. Također, bio je zastupnik u trećem sazivu Zastupničkog doma sabora, potpredsjednik Odbora za Ustav u Saboru, javlja N1.

Sokol je bio poznat i po tome što je rekao da “novac nije imovina” kada je pokušao opravdati neprijavljenu ušteđevinu Tuđmanovih, koju je otkrila zviždačica Ankica Lepej.

Sokol je diplomirao na zagrebačkom Pravu 1964. i tamo 1976. stekao titulu doktora pravnih znanosti iz područja upravnog prava. Na Pravnom fakultetu u Zagrebu radio je od 1965. Također, bio je i dekan tog fakulteta.

Smiljnko Sokol je nedavno bio ponovno u središtu pozornosti kada su uhićeni Hrvati u Zambiji pod optužbom da su planirali trgovinu djecom. Jedna od uhićenih, Azria Imamović Subošić, je njegova pokćerka.

Na slici: Vladimir Šeks i Smiljko Sokol

Foto: Hina