Preminuo je istraknuti političar i poduzetnik Hrvoje Burić: Prije samo dvadesetak dana saznao je da ima zloćudnu bolest

Preminuo je  istraknuti političar i poduzetnik Hrvoje Burić: Prije samo dvadesetak dana saznao je da ima zloćudnu bolest

Riječki političar Hrvoje Burić, dugogodišnji gradski vijećnik, preminuo je nakon kratke i teške bolesti u 55. godini života.

Burić je bio član HDZ-a od prvih dana te HDZ-ov vijećnik u riječkom Gradskom vijeću, u koje je izabran prvi puta 2009. godine, u vrijeme kada je riječki ogranak te stranke vodila Vesna Buterin. U svojim vijećničkim mandatima, Burić se profilirao kao jedan od najžešćih i najagilnijih kritičara riječke SDP-ove vlasti i gradonačelnika Vojka Obersnela. To mu je donijelo popularnost u desnim krugovima, tako da je 2013. postao HDZ-ov kandidat za gradonačelnika te je uspio ući u drugi krug, što 2009. nije uspjelo Vesni Buterin, a to će do današnjeg dana ostati jedan od najboljih HDZ-ovih rezultata na riječkim lokalnim izborima za gradonačelnika,javlja Jutarnji list.

Neslužbeno doznajemo da mu je prije samo dvadesetak dana dijagnosticiran rak pluća koji je napredovao nevjerojatnom brzinom.

Burić je prije nekoliko godina imao zdravstvenih problem, ali u posljednje vrijeme se nije žalio na zdravlje.

“Vidio sam ga prije nešto više od mjesec dana i izgledao mi je dosta dobro. Lijepo smo razgovarali i nije se žalio na zdravlje”, izjavio je za Teleskop Burićev poznanik.

Tijekom tog vijećničkog mandata, Burić je, nakon unutarstranačkih sukoba, 2016. godine napustio HDZ, i to nakon što je 26 godina bio član te stranke. Nakon toga, na iduće je izbore 2017. godine izašao kao nezavisni kandidat, i za gradonačelnika i sa svojom listom, koja je osvojila respektabilnih 11 posto glasova. U duelu s Vojkom Obersnelom, s kojim je često ulazio u žestoke političke sukobe, uspio je ući u drugi krug, što, pak, nije uspjelo tadašnjem HDZ-ovom kandidatu Kristjanu Staničiću.

Taj će mandat obilježiti previranja među vijećnicima s Burićeve liste koja je u međuvremenu postala stranka Bura, te njihov prelazak u druge tabore. Buru je Hrvoje Burić pokušao profilirati kao nacionalnu stranku, kroz suradnju prvo s Milanom Bandićem, a kasnije i s Miroslavom Škorom, no to nije polučilo nikakav uspjeh. Na posljednjim lokalnim izborima,l Burić je doživio debakl kao gradonačelnički kandidat, a Bura nije uspjela niti prijeći izborni prag i osvojiti mjesta u Gradskom vijeću.

Hrvoje Burić je bio privatni poduzetnik, vlasnik tvrtke koja se bavila faktoringom, odnosno otkupljivanjem i naplatom nedospjelih potraživanja, tj. dugova. Ideološki, bio je predstavnik desnije struje, prvo u HDZ-u, kasnije i s Burom, a njegov politički rad obilježilo je “rovarenje” po riječkim temama i prilično žestoki napadi na Obersnela i riječki SDP, zbog čega su ga poštovali čak i njegovi politički protivnici.