Preminuo novinar Marinko Čulić: Bio je zaštitni znak Feral Tribuna i Novosti

Preminuo novinar Marinko Čulić: Bio je zaštitni znak Feral Tribuna i Novosti

Marinko Čulić, jedan od najistaknutijih i najčitanijih novinara posljednjih desetljeća, umro je u 72. godini života nakon duge i teške bolesti, priopćilo je u utorak Hrvatsko novinarsko društvo.

Čulić se novinarstvom počeo baviti nakon diplome na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti 1977. godine.

Pisao je za „Večernji list”, tjednik „Danas” i „Nedjeljnu Dalmaciju”, da bi 1993.godine s dijelom novinara otišao u tjednik Feral Tribune, gdje nastavlja s beskompromisnom kritikom Franje Tuđmana i HDZ-a.

Nakon gašenja Ferala 2008.godine, kratko je vrijeme proveo u Novom listu, a godinu dana poslije prelazi u Novosti, gdje godinama piše kolumnu istog naziva kao u Feralu, “Aritmetika politike”.

„Čulić je godinama svojim lucidnim i analitičkim komentarima anticipirao našu političku i društvenu stvarnost, koja se neprestano nalazi u močvarnom okruženju iz kojeg se izlaz, i ako se nazire, nikada ne događa”, ističe HND.

Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima je nagrada HND-a „Otokar Keršovani” za životno djelo. Posljednja u nizu je nagrada Srpskog nacionalnog vijeća “Svetozar Pribićević” za unapređenje hrvatsko-srpskih odnosa.

Čulić je autor dviju knjiga: „Tuđman – anatomija neprosvijećenog apsolutizma” i “Tuđman – i poslije Tuđmana”.

Foto: HND