Preminuo zapovjednika Azova: Bio je šest mjeseci u ruskom zarobljeništvu. Evo kako je izgledao nakon razmjene

Preminuo zapovjednika Azova: Bio je šest mjeseci u ruskom zarobljeništvu. Evo kako je izgledao nakon razmjene

Preminuo je Oleh Mudrak, zapovjednik 1. bataljuna pukovnije Azov, potvrdio je njegov nećak Danilo na svom Instagramu. Oleh Mudrak proveo je šest mjeseci u ruskom zarobljeništvu i preživio eksploziju u logoru za ratne zarobljenike Olenivka. Iz ruskog zarobljeništva je pušten u rujnu prošle godine. Njegov nećak nije otkrio uzrok smrti, piše Ukrajinska Pravda.

Oleh Mudrak je branio Mariupolj još 2014., a sudjelovao je i u žestokim borbama za čeličanu Azovstal nakon početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači prošle godine. Ruske snage su ga zarobile nakon što su ukrajinske snage napustile Azovstal, a u rujnu je vraćen u Ukrajinu u sklopu razmjene za zarobljenike.

Evo kako je Oleh Mudrak izgledao prije zarobljavanja i nakon tri mjeseca u zarobljeništvu

Pripadnici Azova su više od dva mjesece branili Mariupolj

Radilo se o velikoj razmjeni u kojoj je prokremljovski orijentiran ukrajinski oporbeni političar Viktor Medvedčuk zamijenjen za 200 ukrajinskih zatvorenika. “Prvo nam je ponuđeno da vratimo 50 naših ljudi u zamjenu za jednog od onih u pritvorskom centru Službe sigurnosti Ukrajine. Razgovarali smo. Inzistirali smo. Broj od 50 porastao je na 200”, kazao je tada Zelenski, prenosi Index.

Podsjetimo, pripadnici pukovnije Azov i drugih postrojbi su se predali u svibnju prošle godine nakon što su više od dva mjeseca držali položaj u golemoj čeličani Azovstal i branili Mariupolj, važan lučki grad na jugu Ukrajine. Ruski režim je pukovniju Azov zbog veza s krajnjom desnicom koristio kao jedno od opravdanja za pokretanje invazije na Ukrajinu. 

Vijest o Mudrakovoj smrti je na Twitteru objavio i savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Anton Geraščenko. Uz izraz sućuti je priložio i fotografiju koja prikazuje Mudraka prije i nakon ruskog zarobljeništva.

Foto: Twitter