Preuzima totalnu kontrolu: Plenković želi unutarstranačke izbore po žurnom postupku

Preuzima totalnu kontrolu: Plenković želi unutarstranačke izbore po žurnom postupku

HDZ će ipak nastaviti s procesom unutarstranačkih izbora – odlučeno je na zajedničkoj sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

Novi glavni tajnik stranke Kruno Katičić dobio je u zadatak da u naredna dva tjedna pripremi sve za izbore u skladu s epidemiološkim mjerama. Prvi dio izbora, na kojem je izabrano vodstvo stranke, održan je sredinom ožujka, ali je onda zbog korona krize, unutarstranački proces obustavljen, javlja Jutarnji list.

U HDZ-u se dugo nagađalo kad bi se stranački izbori mogli nastaviti s obzirom na to da su mandati svima istekli još na proljeće. Bilo je raznih prijedloga, a jedan od njih je bio da se ti izbori odgode sve do iza lokalnih izbora u svibnju 2021. No, sinoć je odlučeno da se ipak nastave sada, pa će se tako uskoro birati novi općinski, gradski i županijski predsjednici.

– Oko nastavka izbora u stranci su se dosta lomila koplja. I sam Plenković je u početku bio za opciju da se oni održe iza lokalnih izbora, no sada se predomislio – kazao nam je sugovornik iz HDZ-a.

Doznajemo da su se za opciju da se unutarstranački izbori održe što prije zalagali Plenkovićev zamjenik Tomo Medved, te potpredsjednici stranke Ivan Anušić, Oleg Butković i Zdravka Bušić, dok su za odgodu izbora, navodno, bili politički tajnik Ante Sanader, te koordinator HDZ-ovih stranačkih odbora Tomislav Čuljak.

Na Predsjedništvu je dogovoreno da će Željko Turk do izbora kao v.d. voditi HDZ Zagrebačke županije s obzirom da je Dražen Barišić, pritvoren u aferi Janaf, podnio ostavku na to mjesto.

Premijer je potvrdio da Vlada ima stabilnu većinu u Saboru i da je zastupnik Đakić, zaražen koronavirusom, nudio da stavi svoj mandat u mirovanje, ali za tim nema potrebe.

Upitan o slučaju HDZ-ova zastupnika Mate Čička, koji je u Saboru zamijenio uhićenog Dražena Barišića, a koji je i sam u svojstvu prvog čovjeka Rugvice na natječajima davao poslove tvrtki Elektrocentar Petek uhićenog Kreše Peteka, premijer je kratko rekao:

– Na gospodinu Čičku je da sve to pojasni javnosti. Uputa mu je jasna.

Foto: Damir Senčar/Hina

Facebook Comments