Prijepori oko izbora Pupovca: Penava upozorio Plenkovića. Ovo je naš zadnji ustupak

Prijepori oko izbora Pupovca: Penava upozorio Plenkovića. Ovo je naš zadnji ustupak

Sabor će ovotjedni rad danas zaključiti glasovanjem o točkama koje su zastupnici raspravili protekla dva tjedna, a među njima je i konačni prijedlog Kluba nacionalnih manjina da se SDSS-ova Milorada Pupovca izabere za predsjednika Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Klub nacionalnih manjina konačno je predložio svog kandidata za čelnika Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, a to je SDSS-ov Milorad Pupovac zbog kojeg je još ranije Domovinski pokret zaprijetio HDZ-u mogućim raskidom koalicije ukoliko on bude izabran na tu funkciju. S obzirom na to da se Pupovac u Saboru deklarirao kao oporba, a taj Odbor pripada vladajućoj kvoti u raspodjeli mjesta u radnim tijelima Sabora, ovaj prijedlog podijelio je i zastupnike oporbe.

Ovakav rasplet i odustajanje Domovinskog pokreta od svojeg praktički glavnog uvjeta za koaliciju s HDZ-om, komentirao je šef te stranke Ivan Penava, javlja Novi list.

“Ne mogu se svaki put kad nije nešto po mom osjećati poraženo. Mi ćemo biti protiv, lijepo je da javnost vidi tko je za, svatko ima svoje razloge zašto, mi smo protiv, a one koji su za treba pitati zašto. Meni je u toj priči mnogo toga nejasno. Nije mi jasno zašto predsjednik Odbora za ljudska prava i manjine mora biti predstavnik manjina. Apsolutno stav Domovinskog pokreta je da ćemo biti protiv. Sramota nas je više zašto Hrvat ne može biti predsjednik recimo Odbora za ljudska prava. Što to znači? Da mi Hrvati ne razumijemo ljudska prava i da smo protiv njih. Koliko puta već imamo situaciju da je manjinac predsjednik tog Odbora. Kakva poruka se šalje svima ostalima? I na kraju krajeva zašto to mora biti netko iz SDSS-a”, rekao je Penava za Dnevnik Nove TV.

Kaže da će mu biti jako zanimljivo promatrati kakav će stav predsjednik Odbora za ljudske manjine i prava imati po pitanju eliminacije četničkih spomenika na području Hrvatske.

“Predsjednik odbora za ljudska prava i manjine je u općinama gdje su oni na vlasti i oni njeguju četničke spomenike i to godinama”, rekao je.

Na upit ima li ta odluka posljedica po kvalitetu odnosa u koaliciji rekao je da nema.

“Još ovaj put ćemo napraviti ustupak kada je po pitanju Pupovac i SDSS. Mi nismo ekstremi i mi uvažimo ono što je većini bitno, ali onda na dnevni red dolazi ovo o čemu smo pričali. Ovo je zadnji ustupak na ovim svjetonazorskim bitnim pitanjima”, rekao je Penava.

Foto: Hina