Priprema li Plenkovićeva Vlada teren za prodaju 19 posto dionica Ine?

Priprema li Plenkovićeva Vlada teren za prodaju 19 posto dionica Ine?

Hrvatska Vlada odlučila je promijeniti Zakon o privatizaciji Ine. Ministar Tomislav Ćorić, u čijem resoru je uz ekologiju i energetika, potvrdio je za 24 sata da izmjene tog zakona donesenog još 2002. idu u javnu raspravu. Kako je Ćorić objasnio, razlog je odluka Europske komisije o podnošenju tužbe Sudu Europske unije u Luksemburgu zbog odredbi tog zakona koje, kako drže, nisu u skladu s pravnom stečevinom EU-a.

Podsjetimo, Vlada je po tom zakonu imala pravo veta na strateške odluke, pravo prvokupa dionica, pa i pravo zaustavljanja procesa gašenja sisačke rafinerije čemu se, kako smo vidjeli proteklih tjedana, unatoč tom pravu, nije protivila. Hrvatska inače u Ini ima 44,8 posto, a mađarski Mol 49,1 posto, dok ostatak drže mali dioničari. No, iako formalno nemaju  preko 50 posto dionica (možda i imaju ali preko skrbničkih računa), Mađari imaju većinska upravljačka prava koja su dobili u vrijeme Ive Sanadera.
Hrvatsko tužiteljstvo drži kako su do toga došli korupcijom, podmićivanjem bivšeg premijera, o čemu je bila donesena pravomoćna presuda, ali ju je Ustavni sud ukinuo. Sada je u tijeku novi postupak.

Vlada Andreja Plenkovića je prije dvije godine bila najavila da će vratiti Inu u hrvatske ruke, odnosno, otkupiti mađarski udjel. Od tada do danas ništa nije napravljeno. Plenković je nedavno dao do znanja kako će se od toga odustati. Rekao je da bi cijena mogla biti „nepremostiva prepreka“.

Mnogi su i tada, a i kasnije, tvrdili da Hrvatska niti ima novaca, a niti ima potrebe, vraćati Inu natrag. Upravo suprotno, sugerirali su da bi Vlada trebala prodati u prvom koraku još 19 posto dionica Ine i za sebe zadržati 25 posto plus 1 dionicu. S tolikim udjelom, govorili su, imala bi ista upravljačka prava kao i danas. Čini se da Ćorićeve izmjene zakona o privatizaciji Ine idu u tom smjeru.

Naime, uz ostalo, kako donose 24 sata, u taj prijedlog zakona ubačen je i članak da dok god Vlada ima i jednu dionicu u Ini ima pravo imenovati dva člana uprave te kompanije. Ne bi imali pravo glasa, ali bi Vladu izvješćivali o svim odlukama pa i onim koje bi dovele u pitanje sigurnost opskrbe energijom. Iz tog članka proizlazi da bi Vlada mogla, ali ne mora tako biti, jednom prodati ne samo 19 posto dionica Ine i smanjiti svoj udjel na 25 posto plus 1 dionicu, nego prodati i gotovo cijeli udjel.

Iz Banskih dvora će se sigurno pravdati kako su te izmjene, pa i ovu, morali napraviti zbog prijetnje tužbom Europske komisije koja je prigovarala da Vlada RH „nerazmjerno štiti državni interes u Ini“. Kako god bilo, sada će sve opcije u vezi s Inom, ako taj prijedlog prođe u javnoj raspravi, biti otvorene. Valja podsjetiti da su Mađari još u vrijeme početka recesije nudili milijardu dolara Vladi Jadranke Kosor da im proda hrvatski udjel u Ini. Ona je to odbacila.

Isto to su poslije ponovili i Vladi Zorana Milanovića, ali on to nije prihvatilo. Tek ćemo vidjeti što će, ako dođe takva ponuda, a Mađari ne taje kako bi htjeli barem 75 posto Ine, odlučiti Vlada Andreja Plenkovića. Nedavni susret u Zagrebu Plenkovića s mađarskim čelnikom Viktorom Orbanom  u Zagrebu kao da je smanjio tenzije.

Mađari su skinuli svoju blokadu hrvatskom pristupu u Organizaciju za ekonomsku sigurnost i razvoj (OECD), odustali su od tužbe kojom su i u SAD-u trebali potvrditi arbitražu koju su protiv Hrvatske dobili u Ženevi, a sada je njihov izvršni odbor direktora koji upravlja Inom bez protivljenja Vlade zatvorio i sisačku rafineriju.

Facebook Comments