Priprema terena za odlazak Zorana Mamića u BiH: Bivši odvjetnik Zdravka Mamića bahato poslao poruku Plenkoviću

Priprema terena za odlazak Zorana Mamića u BiH: Bivši odvjetnik Zdravka Mamića bahato poslao poruku Plenkoviću

Iznenadni jednodnevni »izlet« osuđenog Zorana Mamića u BiH u posjet bratu Zdravku Mamiću digao je na noge Banske dvore i uznemirio premijera Andreja Plenkovića koji se pred novinarima čudio da je pravomoćnom osuđeniku na četiri godine i 8 mjeseci zatvora zbog sudioništva u izvlačenju novca iz Dinama omogućena sloboda kretanja izvan zemlje. Zoran Mamić se jučer vratio u Hrvatsku, a evidentiran je na graničnom prijelazu kod Slavonskog Broda.

– Oko prelaska granice moramo biti jasni, sud koji je izricao tu kaznu mogao je i trebao izreći mjeru zabrane napuštanja zemlje, ako ima dovoljno indicija da netko ima državljanstvo neke druge zemlje. Koja logika vam nalaže da ne ukažete tu mjeru? To može raditi sud, koji to ima pravo. Dovoljno je instrumenata da se spriječi taj scenarij. Ovdje je postojao instrumentarij koji je to mogao spriječiti, kazao je Plenković, očito upozoravajući na scenarij Mamića starijeg koji je pobjegao u BiH još u ljeto 2018. uoči nepravomoćne presude u Hrvatskoj.

 

– To što je premijer Plenković izgovorio obične su nebuloze. Mogao je pitati svog ministra pravosuđa Ivanu Malenicu, a ne pred novinarima odgovarati na pitanja na koja ne zna odgovor, komentirao je zagrebački odvjetnik Mate Matić.

– Iako je formalno pravnik, očito je da ne poznaje pravo u praksi. Nema nikakve zapreke za kretanje Zorana Mamića jer je još uvijek slobodan čovjek, a nije dobio nikakav poziv za odsluženje kazne zatvora, niti mu je sud izrekao neke mjere. Jesu li trebale biti izrečene, to je sada zakašnjelo i nepotrebno teoretiziranje nakon pravomoćne presude. Po dosadašnjoj praksi, ni Vrhovni sud ne bi dopunio odluku sigurnosnim mjerama ako to nije učinio prvostupanjski sud. Uostalom, kao i brat Zdravko, Zoran Mamić je državljanin BiH i ako ga pozovu na odsluženje dok je u Hrvatskoj, on se može pozvati na državljanstvo susjedne države u kojoj može služiti kaznu. Sud u BiH može mu izreći i manju kaznu, ili istu, ali nikako višu. Kao odvjetnik mišljenja sam da je bolje da služi kaznu u BiH, zaključio je Mate Matić, bivši odvjetnik Zdravka Mamića.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, slično kao i premijer Plenković, čudio se da pravomoćno osuđeni i dojučerašnji trener Dinama Zoran Mamić može prijeći državnu granicu, no da je, ističe, policija postupila po pravilima i propisima.

– Policija je postupila jedino kako je mogla, a je li Zoran Mamić mogao i trebao dobiti neku mjeru na sudu, to je treća grana vlasti. Meni osobno to nije logično, ali to nije stvar policije jer policija u ovom slučaju nije imala nikakvu osnovu da postupi drukčije od onoga kako je postupila, a to je da odradi posao sukladno pravilnicima i postupcima koji reguliraju rad granične policije, kazao je Božinović na press-konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Na slici: Odvjetnik Mate Matić

Foto: Hina