Priprema za izbore: Plenković se distancira od HNS-a, Milorada Pupovca i “nestranačke” Blaženke Divjak

Priprema za izbore: Plenković se distancira od HNS-a, Milorada Pupovca i “nestranačke” Blaženke Divjak

Andrej Plenković se polako distancira od svojih donedavno vrlo pouzdanih koalicijskih partnera. Nije riječ o raspadu trgovačke koalicije, ali jest o popriličnom udaljavanju i zahlađivanju odnosa koji mogu završiti rastavom braka.

HDZ je bio upadljivo distanciran kada se Milorad Pupovac žalio da je za vrijeme maškara bio izložen „neviđenim napadima” koje je on okarakterizirao govorom mržnje.

Umjesto da brani Pupovca, Plenkovićev trbuhozborac Lovro Kuščević je ironično rekao da neće jedan krnje srušiti koaliciju. Kada je pak Pupovac zaprijetio da će otkazati suradnju, Kuščević je lakonski izjavio da se može bez onoga koga nema. Ni premijer Plenković nije bio previše empatičan na žalopojke svog koalicijskog partnera.

Ništa bolje nije prošla ni ministrica Blaženka Divjak koja je u donošenju novog kurikula za povijest bila više fikus nego ministrica koja suvereno donosi odluke. Novi kurikul pobjeda je posebnog Plenkovićevog savjetnika Radovana Fuchsa koje je progurao sve svoje ideje u konačni tekst spornog predmeta.

Ministrica je eksperimentalnu „Školu za život” započela s kurikulom kojeg je izradio Neven Budak, „ljevičarski povjesničar”  i bliski suradnik Zorana Milanovića, a sada je “šaptom pala” i morala prihvatiti kurikul u kojemu se nalaze sve primjedbe koje su dolazile od „desnih” povjesničara. Prošla su vremena kada je ministrica Divjak vladala u svom resoru kao da je otok i kao da nije mlađi koalicijski partner.

Plenković je cijelo vrijeme bio pod pritiskom svog biračkog tijela koje nije moglo prihvatiti da stranka koja ima potporu samo jedan posto birača, a riječ je o HNS-u, ima glavnu riječ u reformi školstva koja će imati dugoročne posljedice na hrvatsko društvo.

Plenković je dolaskom Fuchsa počeo preuzimati  kontrolu, ali neće ići u frontalno zaoštravanje. Koristit će Blaženku Divjak da ona progura neke njegove liberalne ideje koje su u nekim segmentima puno bliže HNS-ovom svjetonazoru nego stranci kojoj je na čelu.

Kako se približavamo  izborima za Europski parlament, za pretpostaviti je da će Plenković sve više sužavati slobodu Blaženki Divjak. Vjerojatno mu je savjetnik Robert Kopal pripremio scenarij i za razvrgavanje koalicije, što u ovoj fazi ipak nije realno.

Nešto slično bi se moglo dogoditi i s Miloradom Pupovcem kojem je Plenković već dao do znanja da mora biti umjeren i realan u svojim zahtjevima. Što su više bliže izbori, Plenković će imati sve manje tolerancije jer će sve više morati voditi računa o svojoj izbornoj  bazi koja, blago rečeno, nije blagonaklona prema suradnji s vođom srpske manjine.

Kada se Plenkovića optužuje za liberalizam i politiku koja nije izvorno HDZ-ova,  onda se uglavnom spominju ministrica obrazovanja Blaženka Divjak i Milorad Pupovac. Udaljavanjem njih dvoje iz svoje Vlade Plenković će ne samo ušutkati većinu svojih kritičara, već će mobilizirati HDZ-ovo biračko tijelo koje će mu zbog tog poteza sve oprostiti.

Ne bi bilo iznenađenje da u kampanju za parlamentarne izbore Plenković krene bez Pupovca, HNS-a i „nestranačke ministrice” Blaženke Divjak.

Kad se tome pridoda da su se Jandroković i Plenković pretvorili u glavne zaštitnike komemoracije na Bleiburgu, to je već solidna pozicija za najjaču političku stranku. Prije toga, Plenković će morati riješiti neke  “male probleme” unutar svoje stranke.