Problemi za gradonačelnika Tomaševića. Odgađa se novi, tzv. švicarski model prikupljanja otpada

Problemi za gradonačelnika Tomaševića. Odgađa se novi, tzv. švicarski model prikupljanja otpada

DO RUJNA Grad Zagreb najvjerojatnije neće uvesti novi model prikupljanja otpada putem standardiziranih gradskih vrećica, piše Jutarnji list, pozivajući se na više neslužbenih izvora.

Prema informacijama od sugovornika iz Čistoće uključenog u proces uvođenja novog modela, u rujnu bi najranije na snagu trebao stupiti novi cjenik i model odvajanja otpada u posebne vrećice.

Riječ je, podsjetimo, o tzv. švicarskom modelu prikupljanja otpada, koji je gradonačelnik Tomislav Tomašević planirao uvesti 1. srpnja, a nalaže da Zagrepčani kupuju službene gradske vrećice za komunalni otpad – po komadu za dvije, četiri ili osam kuna, ovisno o litraži – uz fiksni mjesečni račun od 45 kuna, prenosi Index.

Iako je izvjesno da model neće biti uveden u planiranom roku, od Grada i Zagrebačkog holdinga nema konkretnih odgovora – odgađa li se uvođenje novog modela odvajanja otpada u Zagrebu te za koji točno datum?

Tomašević zadnjih desetak dana ponavlja da će se “novi model početi primjenjivati od 1. srpnja, a ako ne, onda će se odgoditi”.

Gradski vijećnik SDP-a Renato Petek smatra da je nemoguće da se model novih vrećica uvede do početka srpnja te da je “neozbiljno i neodgovorno da gradonačelnik Tomašević ovako ljude ostavlja u nedoumici”.

“Gradonačelnik bi trebao izaći pred javnost i reći da nije uspio napraviti sve što je trebalo napraviti”, rekao je Petek. Naime, sam natječaj za vrećice vrijedan 50 milijuna kuna, koji je Grad raspisao prije dva mjeseca za 120 milijuna komada vrećica, sada stoji zbog postupka žalbe.

Osim vrećica, nedostaju i boksovi za smeće, njih 4000, koje je Tomašević najavljivao, a veliki je broj kamiona Čistoće također izvan funkcije, zbog čega se u pojedinim naseljima smeće ne odvozi istim ritmom kao prije. No, jedan od većih prijepora, doznaje se iz Čistoće, jesu pregovori Grada s trgovačkim lancima koji bi vrećice trebali držati.

Foto: Hina