Procurila imena Bernardićeve Restart Vlade: Zašto se toliko oslanja na isluženi Milanovićev kadar?

Procurila imena Bernardićeve Restart Vlade: Zašto se toliko oslanja na isluženi Milanovićev kadar?

Bude li SDP-ova Restart koalicija relativni pobjednik izbora i uspije nakon toga sastaviti parlamentarnu većinu, njihova Vlada bit će manja i imat će između 10 i 12 ministarstava. Iako u SDP-u tvrde kako imena koja bi bila nositelji njihovih politika u mogućoj Vladi još nisu utvrđena, jasno je da predsjednik SDP-a Davor Bernardić razmišlja tko bi mu bili budući ministr.

Ono što se već sada sa sigurnošću može reći jest da bi uz Bernardića premijera njegov najbliži suradnik u Vladi bio Branko Grčić, kao potpredsjednik Vlade bez portfelja, koji bi zapravo koordinirao svim procesima, javlja Tportal.

Kao izgledni potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti najviše se ističe potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić, a sada se s imenom Danka Velimira Vrdoljaka najviše spekulira kao izglednog budućeg ministra zdravlja.

Ne treba zaboraviti ni na predsjednika HSS-a Krešu Beljaka, koji je u koaliciji drugi najveći partner SDP-a, pa neki sugovornici Jutarnjeg lista ne isključuju mogućnost da upravo on bude potpredsjednik koji bi eventulano provodio reformu lokalne samouprave.

Kao najizglednija imena za ministra financija spominju se prof. Josip Tica, koji je i voditelj njihova savjeta za gospodarstvo, ali i Boris Lalovac. Resor gospodarstva prema načelnoj SDP-ovoj ideji postao bi jedno mega ministarstvo kojem bi se priključilo pet do šest sadašnjih ministarstava koji imaju neki doticaj s gospodarstvom, a to mega ministarstvo, koje bi se moglo zvati Ministarstvo razvoja, najvjerojatnije će voditi Zvonimir Mršić.

Na poziciji ministra unutarnjih poslova Bernardić bi rado vidio glavnog tajnika stranke Nikšu Vukasa, pa je vrlo izgledno da bi on, ukoliko to bude u prilici, vodio MUP.

Za Ministarstvo rada jako je zainteresiran predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja, ali sugovornici iz SDP-a kažu da su to više želje nego realnost.

Kao najizgledniji Bernardićev čovjek za socijalnu politiku spominje se Nino Žganec, izvanredni profesor na katedri za teoriju i metodologiju socijalnog rada na Pravnom fakultetu u Zagrebu, ali tu se spoominje i bivša saborska zastupnica Marija Alfirev te pročelnica Upravnog odjela za socijalnu politiku i mlade Primorsko-goranske županije Dragica Marač.

Ministar vanjske politike mogao bi postati Josip Klisović, dok je za resor obrane najzainteresiraniji Franko Vidović, iako neki sugovornici kažu da bi on bio bolji na poziciji ministra hrvatskih branitelja, a neki na poziciji ministra obrane vide i Arsena Bauka, koji je u Račanovoj Vladi radio u MORH-u.

Foto: Daniel Kasap/Hina

Facebook Comments