Profesor iz Rijeke nema nikakve dvojbe: Treba cijepiti i djecu stariju od 12 godina

Profesor iz Rijeke nema nikakve dvojbe: Treba cijepiti i djecu stariju od 12 godina

Prof. dr. sc. Stipan Jonjić s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci navodi kako, unatoč blagom jenjavanju trećeg vala epidemije u Hrvatskoj, nema prostora prevelikom opuštanju.

“Brojka uopće nije mala, brojka vikendom inače nije relevantna s obzirom na broj testiranja. Bolnice su još uvijek krcate bolesnicima, dosta ljudi umire. Po meni nema razloga za neko veliko opuštanje, ukoliko još jednom napravimo grešku da se prerano počnemo ponašati kao da je sve u redu, bojim se da ćemo produljiti agoniju. Skloniji sam nastavku mjera gdje god je to moguće”, rekao je prof. dr. sc. Stipan Jonjić za HRT.

Kaže da će masovnije cijepljenje dodatno stabilizirati situaciju. Ističe kako Hrvatska ima iskustva s cijepljenjem još iz bivše države, tako da ako bude dovoljno cjepiva, ne bi trebalo imati problema procijepiti svo stanovništvo.

“EMA je dobila zahtjev od Pfizera za registraciju cjepiva za mlađu dobnu skupinu, za djecu od 12 do 16 godina, što bi dodatno mogla biti vrlo važna stvar, a nema razloga zašto ono ne bi bilo odobreno”, dodao je Jonjić.

Optimizam postoji, ali potreban je oprez, nastavlja.

“Ne znamo što će se dogoditi kada te neke virusne varijante iz Indije dođu u ove krajeve, hoćemo li imati češće reinfekcije. Srećom, imat ćemo puno manje zaraze i smrtnosti, cjepivo nas štiti u svakom pogledu i ono je nezamjenjivo oružje u borbi protiv pandemije, rekao je prof. dr. sc. Jonjić za HRT.