Profesor najavio “trostruku kataklizmu”: Čeka nas visoka inflacija, recesija i nezaposlenost

Profesor najavio “trostruku kataklizmu”: Čeka nas visoka inflacija, recesija i nezaposlenost

Boris Podobnik, ekonomski stručnjak, ZŠEM gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a rekao je da definitivno možemo očekivati ne samo recesiju nego i stagflaciju, što je, kako je rekao, mnogo gore.

– To je visoka inflacija, recesija i nezaposlenost. Ona nastaje kada dolazi do velikih šokova, rekao je.

Nestašica goriva

Posljednjih dana govori se o mogućoj nestašici goriva. 

– Prirodno je da će nam prijetiti nestašica jer da bismo napravili novi plinovod, trebaju nam milijarde i godine. Osnovni problem je što je došlo do poremećaja u opskrbi gorivom i oni se ne mogu preko noći promijeniti. Poseban problem je s dizelom. Ako pogledate kako Europljani proizvode električnu struju – 20 posto je iz plina koji je dolazio iz Rusije. Budući da plin više ne dolazi iz Rusije, a teško da će kao tekući dolaziti u tolikim količinama iz Amerike, onda se plin zamjenjuje dizelom i zato cijene dizela rastu, rekao je Podobnik.

Na upit je li pogodan trenutak za remont rafinerije u Rijeci, rekao je da nije.

-Jest ako ste Mađar. Za njih je najbolji moment jer ćemo mi dizel slati njima po nekoj tržišnoj cijeni. Problem je što ne možemo biti u partnerskom odnosu s Molom jer je on kupio Inu. Dolazit će po cijeni koja će biti na tržištu, a nju će možda određivati Nijemci, Nizozemci, istaknuo je.

Komentirao je i odluku OPEC-a da smanji proizvodnju.

-Čisto sumnjam da su ljudi koji žive na Bliskom istoku potreseni ovim ratom. Postoji rat i u Jemenu koji je podjednako strašan pa mi o njemu ne vodimo brigu. OPEC je do ovoga rata bio na strani Amerikanaca jer su te zemlje ondje više manje dijelile po tome kojoj vjeri pripadate. Sad je to stavljeno u drugi plan. Ono što je vrlo bitno je to što mi ne znamo kolike su zalihe goriva ili plina. Ako je to recimo za 100 godina, a Europljani govore da oni za 10 godina neće više trebati plin i gorivo. Zamislite da vam netko tko vam je bio partner i saveznik u lice kaže da vas neće trebati za 10 godina. Saudijci se zato okreću onima koji planiraju kupovati i dalje plin, a to su Indija, Kina, Rusija. Došlo je do promjene savezništva preko noći, istaknuo je Podobnik.

Foto: N1