Profesor s Fakultet političkih znanosti o navijačkom “osvajanju” protivničkog grada: To je nešto najbolje što možete napraviti

Profesor s Fakultet političkih znanosti o  navijačkom “osvajanju” protivničkog grada: To je nešto najbolje što možete napraviti

Marin Galić s Fakulteta političkih znanosti komentirao je navijačke nerede u Ateni.

“To je jedan navijački ritual. Vi kao u ratu idete ili osvajati tuđi teritorij ili branite svoj teritorij. To je najviše u navijačkom svijetu što se može dogoditi da osvojite tuđi grad i oni su išli tamo s ciljem naravno ne samo da gledaju utakmicu nego i da se potuku”, kaže Galić.

No pređena je crvena crta i ugašen je život. Za najmlađe ultrase sukob je možda bio inicijacija zbog koje bi sada mogli dugo trunuti u zatvoru..

“Navijači imaju svoju karijeru koja se može otprilike usporediti sa sportskom karijerom. Znači vi niste navijač cijeli život, jeste, ali onaj baš aktivni se u principu od neke petnaeste do tridesete. Njima je to normalni način ponašanja, oni za drugo u principu ne znaju niti ne smatraju da oni rade nešto posebno krivo”, ističe Galić.

U svijetu u kojem vlada zakon šutnje, BBB su se jutros na Facebooku oglasili tek jednom fotografijom kojom poručuju da kao skupina ne koriste noževe. No, i bez noževa prati ih loš glas još od devedesetih.
Sve je počelo neredima u Bergamu, nastavilo se 94. divljanjem u Auxerreau, zbog čega je Dinamo bio izbačen iz Europe. 2000.-te operirali su i po centru Milana, a prije koju godini i u Češkoj. Tamo gdje oni najekstremniji prođu, trava više ne raste. U navijačkom svijetu postoje kodeksi, no pitanje je poštuju li se čvrsto kao nekad.

Odnosi navijačkih skupina vrlo su složeni. BBB su bliski s navijačima Panathinaikosa koji pak mrze navijače AEK-a. Skupine se dijele se po ideologiji, ali i po principu – neprijatelj mog neprijatelja, moj je prijatelj. Zavade se u tom svijetu ne praštaju, pa sljedeći tjedan treba biti spreman, javlja RTL.

” Jer sam siguran da će navijači AEK-a pokušati se osvetiti jer ovo je u navijačkom svijetu najveće poniženje koje se može dogoditi da ti protivnička grupa dođe u zonu njihovog stadiona, očigledno ih istuče, nažalost pogine njihov kolega i oni će sigurno pokušati napraviti nešto slično u Zagrebu”, kaže nam Krešimir Antolić, bivši član Uprave GNK Dinamo.

Foto: N1