Profesor upozorava: Ja sam svoj dimnjak obnovio za 4.000 kn, a država takav posao plaća 32.000 kn

Profesor upozorava: Ja sam svoj dimnjak obnovio za 4.000 kn, a država takav posao plaća 32.000 kn

Profesora Vladimira Čavraka s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu angažirala je Vlada RH da razradi proces pomoći Baniji, no u konačnici nije bila spremna provesti ga.

“Postojalo je nerazumijevanje. Revitalizacija nije obnova, obnova je preduvjet koji je nužan, ali nije dovoljan. Revitalizacija je obnova života, a za to Banija nažalost i prije potresa nije imala financijskog i ljudskog potencijala bez pomoći države”, objašnjava Čavrak, javlja N1.

“Mi smo upozoravali da je potrebno osigurati povratak najmanje 20 tisuća mladih ljudi, a da bi on bio moguć potrebno je svake godine otvarati tisuće novih radnih mjesta”, nastavlja Čavrak koji nije našao zajednički jezik s premijerom. “Prioritet danas je širokopojasni internet. Plenković nas je pitao zašto prioritet nije autocesta, pokušali smo objasniti da je ona mogla bila prioritet prije 30 godina, a danas tamo više nema industrije kojoj bi to moglo pomoći.”

Čavrak je sa suradnicima odlučio, na temelju neprihvaćenog programa, objaviti knjigu o revitalizaciji Banije i htio je da sam program bude u prilogu. “Vlada to nije odobrila, očito je to za njih neka vojna tajna! ”

Osvrnuo se i na način na koji država provodi obnovu: “Država se dvije godine bavi stvarima kojima se ne bi trebala baviti, a ne radi stvari koje bi trebala raditi. Fokusirala se na kuće sa zelenom naljepnicom, umjesto da je gradila zamjenske kuće. Ja sam konkretno svoj dimnjak obnovio za 4.000 kn, a država takav posao plaća 32.000 kn!”

Foto: N1