Progovorio liječnik koji je primio otrovanog Navalnog: Hoće li preživjeti žestoki Putinov kritičar?

Progovorio liječnik koji je primio otrovanog Navalnog: Hoće li preživjeti žestoki Putinov kritičar?

Andrej Trampuž, slovenski liječnik i infektolog koji već dugi niz godina živi u Berlinu i radi u bolnici “Charite” bio je među onima koji su Alekseja Navalnog primili u bolnicu.

Trenutačno se odmara u Istri gdje za RTL otkriva da će ruski političar ostati u komi još tjednima i zašto je bilo ključno brzo ustanoviti o kakvom je otrovu riječ.

Doktor Andrej Trampuž

“Ovaj otrov ide brzo u živčani sustav tako da nema antidota, dobio je atropin u ovom slučaju ali ako je otrov već unutra na receptorima onda treba sačekati tjednima i mjesecima da se regenerira. Ako dugo nema zraka u krvi onda dođe do oštećenja mozga. To ne znamo točno kako se u tom slučaju desilo, što su ovi koji su ga otrovali napravili, da li su dali otrov prije nego je Navalni otišao na avion jer tamo nema toliko mogućnosti za intenzivno liječenje”, izjavio je Trampuž pa dodao:

“Sljedećih par tjedana neće još biti informacija jer će biti u toj komi relaksiran i na intenzivnom odjelu. Novičok se prenosi kontaktom, morao je biti negdje u kontaktu. Zato i sada kad je u bolnici kod nas potpuno je izoliran jer je i dalje moguće da se prenosi na druge osobe. Slično je bilo prije dvije godine kad su bili otrovani Skripnikovi u Velikoj Britaniji, oni su preživjeli, ali treća osoba koja je došla u kontakt s novičokom u susjednom mjestu je umrla zbog toga.”

Foto: Yuri Kochetkov/EPA/Hina