Propast hrvatskih mljekara! Dramatična situacija u proizvodnji i na tržištu mlijeka i mliječnih proizvoda

Propast hrvatskih mljekara! Dramatična situacija u proizvodnji i na tržištu mlijeka i mliječnih proizvoda

Ako se nešto uskoro ne promijeni hrvatski proizvođači mlijeka će propasti, a na policama trgovačkih centara ostat će samo uvozno mlijeko, točnije mliječni pripravci s dugim rokom trajanja od nekoliko mjeseci, koji su nemjerljivo niže kvalitete od mlijeka s domaćih farmi, piše Slobodna Dalmacija.

– U sektoru proizvodnje mlijeka situacija je dramatična, a ako se ne poduzmu konkretne mjere bojimo se da će se nastaviti urušavanje sektora, napuštanje proizvodnje te smanjivanje broj mliječnih krava, kao i daljnji pad proizvedenih količina, upozoravaju iz Hrvatske poljoprivredne komore naglašavajući da je za opstanak domaćih farmera potrebno intenziviranje potpora, ulaganje u investicije vezane uz održive izvore energije iz poljoprivrede i osiguranje kvota za iste, kao i važnost pojačanog nadzora prodaje poljoprivrednih proizvoda te kontroliranja oznaka na hrani kako bi se smanjilo obmanjivanje kupaca.

Mljekari su ministru financija Zdravku Mariću i resornoj ministrici poljoprivrede Mariji Vuković na zajedničkom sastanku objasnili kako su cijene proizvodnje i ulaznih troškova duplo povećani.

Mljekari su istaknuli da sadašnja otkupna cijena mlijeka ne može pokriti troškove proizvodnje, a to proizvodnju mlijeka dovodi u pitanje. Upozorili su kako su u posljednjih deset godina propali mali proizvođači, a sadašnjim tempom i politikama koje se provode došao je red na propadanje i većih mliječnih farmi. Dosadašnji predsjednik Odbora za mljekarstvo HPK Igor Rešetar istaknuo je kako sadašnja otkupna cijena mlijeka ne može pokriti troškove koji su pogodili sektor.

– Troškovi investicija, mehanizacije, električne energije, mehanizacije rasli su za 100 posto. Nekoliko puta smo upućivali na problematiku obnovljivih izvora energije i potrebe smanjenja ulaznih troškova na koje država može utjecati. Ministarstvo poljoprivrede je učinilo dosta u zadnje tri godine, ali to nije dovoljno, posebice jer su nas zahvatile dvije krize na globalnom tržištu hrane i energenata kao i rat u Ukrajini, kazao je Rešetar.

Dok proizvođači mlijeka muku muče kako spojiti kraj s krajem i opstati, predstavnici industrije mlijeka su iznijeli podatak kako je otkupna cijena u godinu dana od lipnja prošle godine do danas povećana 28 posto. Iako se, kako tvrde, trude kroz povećanje otkupne cijene sanirati pritisak na troškove proizvođača, primarni proizvođači ih svakodnevno informiraju o troškovima koji su im porasli i preko 300 posto. Slične probleme imaju i proizvođači u Njemačkoj i Francuskoj. U industriji mlijeka je teško i nemoguće preliti rast troškova u proizvodnji na potrošače, zbog čega je potrebno da država kroz mjere pomoći i različite alate pomogne tamo gdje će se najviše pomoći – a to je razvoj primarne proizvodnje, ističu iz mljekarske industrije.

Mljekari ističu kako je zbog ove dramatične situacije i zaustavljanja pada broja proizvođača i proizvodnje potrebno da otkupna cijena mlijeka bude povećana. Posebno zato što će se svi ratarski troškovi, koji također rastu, na jesen još dodatno preliti na stočarstvo i proizvodnju mlijeka. Isto tako smatraju da je potrebno sniziti PDV na mliječne proizvode koji je sada 25 posto i najveći je u EU. Među rješenjima mljekari su predložili i snižavanja troškova za investicije u proizvodnji obnovljivih izvora energije i povećanje kvota za poljoprivrednike, jer bi se i tako utjecalo na stabilniji dohodak. Otkupna cijena mlijeka ne prati cijenu mlijeka na polici, koja je daleko veća. Upozorili su kako su svi troškovi nadišli sposobnost proizvođača mlijeka da održe proizvodnju što bi moglo rezultirati novim dramatičnim padom proizvodnje i zatvaranjem farmi. Naglašavaju kako je Hrvatska imala 26 malih mljekara, a danas ih je ostalo tek deset.

Ministar financija Zdravko Marić mljekarima je obećao kako će on osobno, s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković podržati neke od prijedloga, koje je moguće provesti u kratkom roku. Naglasio je kako država mora dati svoj doprinos i otvoriti prostor za podizanje efikasnosti sektora– i to kroz bolje uređenje pitanja poljoprivrednog zemljišta, punjenje praznih štala, investicija u solare, ali i da će vidjeti što se može napraviti u smislu smanjenja poreza, kako bi se utjecalo na zaustavljanje ovih negativnih trendova u proizvodnji mlijeka.

Ministarstvo poljoprivrede: Za mljekare smo osigurali 149 milijuna kuna

Ministarstvo poljoprivrede je putem proizvodno vezanih potpora za krave u proizvodnji mlijeka osiguralo financijsku omotnicu veću od 149 milijuna kuna, za krave dojilje preko 48 milijuna kuna, dok je ukupna proizvodno vezana potpora za stočarstvo 326 milijuna kuna. Za dobrobit životinja u sektoru govedarstva ukupna raspoloživa sredstva iznose više od 121 milijun kuna, a kroz potpore male vrijednosti za mliječne krave izdvojen je 51 milijun kuna. U procesu donošenja je i Program razvoja sektora mljekarstva u Republici Hrvatskoj do 2030. godine, koji sadrži strateške ciljeve, prioritete i mjere koje će osigurati jačanje i konkurentnost sektora proizvodnje mlijeka u narednom razdoblju.

Foto: Wikipedia