Prosječni životna dob građana Europske unije je 80,4 godine. Evo gdje se živi najduže i kako stoji Hrvatska

Prosječni životna dob građana Europske unije je 80,4 godine. Evo gdje se živi najduže i kako stoji Hrvatska

Dobbar životni standard, uređeno društva i mediteranska klima, očito, utječu na to koliko će stanovnici država Europske unije živjeti, donosi Večernji list.

Građani skandinavskih, zapadnih i mediteranskih zemalja žive dulje, dok najkraći očekivani životni vijek imaju siromašni Bugari, tek 73,6 godina. Očekivani životni vijek građana EU iznosi 80,4 godine, međutim životni vijek žena je dulji te iznosi 83,2 godine, dok je za muškarce očekivani životni vijek kraći i iznosi 77,5 godina. Dakle, žene u Uniji u prosjeku žive 5,7 godina dulje od muškaraca. Prema objavljenim podacima Eurostata po regijama NUTS 2, očekivano trajanje života najdulje je u regijama EU u Francuskoj, Španjolskoj, Italiji i Grčkoj. Tako je u 2020. godini najdulji očekivani životni vijek bio na francuskom otoku Korzici, čak 84 godine, zatim na Balearskim otocima u Španjolskoj (83,9) te u regiji Epir u Grčkoj (83,8 godina). S druge strane, proizlazi da su sve regije EU s najkraćim očekivanim životnim vijekom pri rođenju bile u Bugarskoj te ondje očekivani životni vijek iznosi jedva 72,1 godinu do najviše 72,9 godina koliki je u jugoistočnoj Bugarskoj. U Hrvatskoj je očekivani životni vijek niži od prosjeka EU i iznosi 77,8 godina, a očekivano najveći je u jadranskoj Hrvatskoj (79,3 godine). U usporedbi s 2019. godinom, očekivani životni vijek u Uniji niži je 0,9 godina, što je povezano s naglim porastom smrtnosti od posljedica COVID-19 u 2020. Kad je riječ o ženama, one najdulje žive na otoku Korzici u Francuskoj, 87 godina, zatim u španjolskoj regiji Galicija (86,7) godina, u francuskim regijama Loire i Midi-Pyrénées, na Ålandskim otocima u Finskoj te u regiji Epir u Grčkoj u kojima je očekivani životni vijek žena 86,4 godine. Najveće razine očekivanog životnog vijeka muškaraca zabilježene su, također, u regiji Epir u Grčkoj, regiji Umbriji u središnjoj Italiji i na Balearskim otocima u Španjolskoj te u svim tim regijama iznosi 81,4 godine. Očekivani životni vijek iznad prosjeka Europske unije imaju Island (83,1 godinu), zatim Švedska i Španjolska (82,4), Francuska, Italija i Malta (82,3), Luksemburg (82,2), Finska (82), Danska (81,6), Grčka i Nizozemska (81,4), Austrija (81,3), Njemačka (81,4), Portugal (81,1) te Slovenija (80,6).

Po očekivanom životnom vijeku, osim Hrvatske, ispod prosjeka Unije i gore od nas su Poljska, Mađarska, Litva, Latvija, Rumunjska i Bugarska. Među državama izvan EU najveći očekivani životni vijek svojih građana opet imaju razvijene i bogate zemlje Norveška (83,3 godine) te Švicarska (83,1). 

Foto: Hina