Proslavljeni hrvatski pilot poslao poruku divnim, ali naivnim Ukrajincima: Sine čuvaj se sam pa će te i Bog čuvati

Proslavljeni hrvatski pilot poslao poruku divnim, ali naivnim Ukrajincima: Sine čuvaj se sam pa će te i Bog čuvati

Hrvatski pilot Ivan Selak komentirao je rat u Ukrajini te se prisjetio riječi svoje majke koja mu je podijelila koristan savjet kada je odlučio postati vojni pilot. Prije osam godina boravio je u Odesu za koju ga vežu lijepe uspomene.

“Sine čuvaj se sam pa će te i Bog čuvati”…To su riječi moje pokojne majke koje mi je uputila onako kroz suze kada sam s 14 godina otišao u vojnu školu. Nikada se niti ona niti pokojni otac nisu slagali s mojom željom da budem vojni pilot. I nikada ne bih ni bio da nije bilo mog starijeg, na žalost pokojnog brata, jer trebalo je potpisati pošto sam maloljetan, a oni nisu htjeli, no na inzistiranje brata ipak potpisaše.

Riječi bogobojazne žene koje su mi bile smiješne shvatio sam puno kasnije. I sada razmišljam o njima. Generalna je to istina i u prošlim i u sadašnjim i u budućim vremenima. I ne odnosi se samo na pojedince, odnosi se i na zajednicu i na narode.“Čuvaj se sam pa će te i Bog čuvati”To je univerzalno pravilo života, univerzalno pravilo i mira i rata. Nažalost tako je bilo, tako je i tako će biti. Ako si sam ne pomogneš, nestaješ, nema te.

Obje ove fotke snimljene su prije 8 godina iznad Odese, luke na Crnom moru, grada u Ukrajini. Prekrasan grad i lijepa država. Danas se tu vodi rat koji je započeo kad sam bio tamo. Upoznao sam tamo divne ljude. Mirne, tihe, vrijedne, poštene (one s kojima sam bio)….ali i naivne. Zašto kažem naivni ??

Zato što su vjerovali moćnicima i istoka i zapada da će ih oni braniti u slučaju bilo čega samo da se riješe svog nuklearnog naoružanja. Ali nitko im nije rekao tko će ih braniti od tih koji su im rekli da su oni garant njihove sigurnosti. A to je sada stvarnost.

Bio sam u Ukrajini kad je vojska bila zadnja rupa na svirali, kad piloti nisu letjeli, ili letjeli zanemarljivo malo, kad sam slušao priče kolega koji su taksirali da bi preživjeli, kad je tehnika bila po livadama, kad si na jednoj strani imao tešku sirotinju, a na drugoj enormno bogate oligarhe…koji su eto prvi uhvatili pedalu čak i prije nego je i zadimilo. I što se promijenilo u osam godina ??

Promijenilo se da su bogati postali još bogatiji, siromašni još siromašniji a vjera onih koji misle da će ti netko sa strane doći u pomoć i osloboditi tvoja okupirana područja prelazi granice naive. Ovaj svijet jednostavno nije takav. Za sebe, za svoju slobodu moraš se sam izboriti. Oduvijek je to tako. Sav razuman svijet je na vašoj strani, ali vaša će žrtva na žalost biti najveća. Netko je rekao da za milostinju pružaš otvorenu šaku, a za slobodu se boriš zatvorenom šakom. Legenda kaže da je David pobijedio Golijata. Povijest ratova to potvrđuje.”Čuvaj se sam pa će te i Bog čuvati”, napisao je Ivan Selak.

Na slici: Umirovljeni pilot Ivan Selak leti iznad Odese

Foto: Privatna arhiva Ivana Selaka